• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

NBS: Međugodišnja inflacija u maju usporila na 4,5 odsto

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rast cena u okviru bazne inflacije bio vođen pre svega rastom cena usluga

  • 0
Inflacija Foto: Shutterstock/CHIEW

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), međugodišnja inflacija u maju usporila na 4,5 odsto, čime se, u skladu s projekcijama centralne banke vratila u granice ciljanog odstupanja, a to je tri plus, minus 1,5 odsto.

Kako se navodi, opadanju inflacije doprineli su dalje usporavanje rasta cena hrane i izlazak iz obračuna prošlogodišnjeg poskupljenja električne energije.

NBS ističe da kada je reč o mesečnoj inflaciji, ona je u maju iznosila 0,4 odsto i bila je u najvećoj meri vođena rastom cena proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije (0,6 odsto) i korekcijom cena cigareta (2,6 odsto) zbog usklađivanja s rastom akciza.

Dodaje se da je rast cena u okviru bazne inflacije bio vođen pre svega rastom cena usluga, odnosno u maju su porasle cene stanarina, transportnih usluga, usluga održavanja vozila i usluga osiguranja, tako da je na međugodišnjem nivou bazna inflacija iznosila pet odsto.

U okviru cena hrane, prvi put od avgusta prošle godine, na mesečnom nivou zabeleženo je sniženje cena od minus 0,2 odsto, uz različita kretanja unutar osnovnih potkategorija prehrambene inflacije - pad cena neprerađene hrane (-1,6 odsto), vođen sezonskim padom cena svežeg povrća, a blag rast cena prerađene hrane od 0,4 odsto.

Posmatrano na međugodišnjem nivou, rast cena hrane, kako je navela NBS usporio je na 1,3 odsto, dok su cene povrća bile niže za 11,1 odsto.

Cene energenata su na mesečnom nivou u maju porasle za 0,3 odsto, što je gotovo u potpunosti bilo opredeljeno rastom cena naftnih derivata od 0,7 odsto.

Međugodišnje posmatrano, rast cena energenata u maju iznosio je 7,6 odsto.

NBS ističe da se prema aktuelnoj projekciji, očekuje da će inflacija nastaviti da usporava do kraja godine i da će se u narednoj godini kretati oko centralne vrednosti cilja, a takvom kretanju inflacije znatno će doprineti efekti dosadašnjeg zaoštravanja monetarnih uslova i pad inflacionih očekivanja.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Šta je sve lakše preko eUprave?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>