• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kazne i do 1.000 evra: Koje zastave se mogu vijoriti na prozorima i balkonima, a koje su strogo zabranjene?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Advokati preporučuju da prvo saznate da li vam dotična država dozvoljava da svoju nacionalnu zastavu vijorite van njenih nacionalnih granica

  • 1
Beograd Trg Republike automobili Srbija zastave srpske UN rezolucija Srebrenica Vučić Foto: Tanjug/Jadranka Ilić/bg

Istaknite zastave privatno na prozoru ili balkonu - da li je to dozvoljeno svima i u svakom slučaju u Nemačkoj? Nije ni blizu. Morate se pridržavati nekoliko pravila. Naime, zabranjene su zastave sa ekstremističkim referencama, kao i službene zastave bez ovlašćenja. Vlasnici kuća mogu postaviti stubove zastave, ali ponekad su potrebne dozvole. Stanarima je dozvoljeno da ističu zastave bez kriminalnih simbola, a stanodavci mogu uvesti ograničenja.

Gde se mogu vijoriti zastave?

- Stanarima je dozvoljeno da ističu zastavu na svojim prozorima ili balkonskim ogradama koji pripadaju njihovom stanu, sve dok nema kriminalnog ili uvredljivog sadržaja ili bedževa - kaže Juta Hartman iz Nemačkog udruženja stanara, prenosi nemački T-onlajn.

Međutim, stanodavac može navesti posebne uslove u ugovoru o zakupu.

- Iz vizuelnih razloga može da utvrdi da zastave nisu dozvoljene na balkonu - objašnjava Hartman.

Kako možete postaviti zastave?

Ako želite da pričvrstite odgovarajući držač, morate paziti da ne oštetite strukturu zgrade. Preporučljivo je prethodno pitati stanodavca.

Osim toga, zastava ne sme da blokira pogled susednim stanarima niti da ošteti njihove balkonske biljke. Štaviše, zastavu treba bezbedno pričvrstiti tako da ne padne i ne ugrozi pešake.

Vlasnici kuća uglavnom imaju zakonsku dozvolu da postave jarbol za zastavu na svom imanju, na primer u bašti, i okače zastave sa njega, čak i ako se vlasniku susednog imanja to ne sviđa. Ako želite da instalirate štand za zastavu, prvo treba da proverite kod nadležnih organa propise.

U nekim nemačkim saveznim državama potrebna je dozvola za postavljanje jarbola za zastavu. Međutim, ako je manja od 10 metara, za instalaciju često nije potrebna dozvola. Pored veličine, zastava koja se vijori takođe igra ulogu u tome da li je potrebna dozvola ili ne. Ako, na primer, zastava prikazuje reklamu za kompaniju ili brend, potrebno je odobrenje. Odobrenje možete dobiti od uprave za zgrade opštine u kojoj se nalazite.

Drugačija je situacija kod zakupljene parcele u bašti: vlasnici bašte svakako moraju prethodno dobiti saglasnost stanodavca.

Koje nacionalne zastave su dozvoljene?

Nemačka zastava

U principu, dozvoljeno je da privatno ističete zastavu Savezne Republike Nemačke u jednostavnoj crnoj, crvenoj i zlatnoj boji. Ali ako je prikazan i grb – na primer savezne države, savezni štit ili savezni orao – može doći do problema. Ove službene zastave saveznih vlasti (savezna službena zastava) mogu koristiti samo oni sami. Ko ovo ignoriše čini administrativni prekršaj i očekuje kaznu do 1.000 evra.

Tokom velikih sportskih događaja kao što je Evropsko prvenstvo u fudbalu, generalno ne morate da očekujete nikakve pravne posledice. Ovde je tzv savezna zastava sa grbom kao "društveno odgovarajuća".

Zastava DDR-a

Čak i ako među advokatima postoji polemika o tome da li je DDR bila nepravedna država: pravno je bezopasno privatno isticati crno-crvenu i zlatnu zastavu sa državnim grbom. Grb DDR-a čine čekić i šestari okruženi vencem od pšenice – kao simbol saveza radnika, poljoprivrednika i inteligencije, prenosi Fenix.

Druge zemlje

Zastave drugih zemalja se takođe mogu privatno vijoriti u Nemačkoj. Ovde je takođe važno koristiti neutralnu verziju bez dodatnih simbola ili grbova.

Advokati preporučuju da prvo saznate da li vam dotična država dozvoljava da svoju nacionalnu zastavu vijorite van njenih nacionalnih granica.

Koje su druge zastave dozvoljene?

Međutim, postoje zastave za koje je, na primer, sudskim odlukama trebalo da se razjasni da li se mogu vijoriti privatno ili ne. Stanodavci mogu zabraniti neke zastave, ali moraju imati dobar razlog za to.

Uobičajeni argument stanodavca da "ometa pogled na kuću" će verovatno važiti prvenstveno ako se visokokvalitetna nekretnina nalazi direktno na bulevaru, a ne ako balkon gleda na dvorište.

Koje nacionalne zastave su zabranjene?

Međutim, u Nemačkoj je zabranjeno vijoriti zastave koje imaju veze sa nacionalsocijalizmom ili političkim ekstremizmom ili koje sadrže odgovarajuće simbole. To uključuje, između ostalih, zastavu svastike i ratnu zastavu Rajha (sa kukastim krstom u sredini). Javno isticanje ratne zastave Rajha, čak i bez kukastog krsta, smatra se "kršenjem javnog reda".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan Miljkovic

    18. jun 2024 | 10:39

    Meni Austrijanci ne dozvoljavaju da dišem,sve je zabranjeno!!Veće licemere u životu video nisam,zastavu nosim i dedinu medalju za hrabrost sa petokrakom,za inat!!U Krusevcu sme Nemacka zastava,deca u Kragujevcu se sama ubila,jel tako?!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>