• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kinezi mogu završiti u zatvoru ako kupe nekretninu na ovom području: "Osećamo se kao da nismo dobrodošli"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zakon se trenutno osporava na sudu

  • 0
Nekretnine, vrata, stan Foto: Shutterstock

Nakon što je njegov poslodavac sproveo politiku vraćanja u kancelariju prošle godine, Jin Bian je odlučio da smanji jednosatno vreme putovanja na posao tako što je kupio kuću bliže kancelariji u Tampi na Floridi. Tada mu je rečeno da bi kupovina mogla da mu dovede do zatvora.

- To je za mene bilo zaista šokantno. To je samo kupovina imovine. Kada sam to saznao, više se nisam ni trudio da gledam -  rekao je Bian, koji je prvobitno iz Nanjinga u Kini.

Bian, 31-godišnji softverski inženjer koji živi u SAD već 12 godina, ima H-1B vizu, koja omogućava kompanijama da zapošljavaju strane radnike. Skoro godinu dana, međutim, za njega je bio zločin kupiti kuću na Floridi nakon što je guverner države Ron DeSantis potpisao zakon kojim se kineskim državljanima bez zelene karte SAD zabranjuje da kupuju imovinu u državi.

Bian i drugi stanovnici Floride rekli su za CNN da su pravila podstakla nelagodu i konfuziju među etničkim Kinezima koji žive u državi. Neki kažu da je zakon oštetio njihovo poslovanje, dok drugi kažu da razmišljaju o potpunom napuštanju Floride. I zakon naglašava pojačane tenzije između dve najveće ekonomije na svetu u godini predsedničkih izbora u SAD.

Bian je rekao da je u poslednje vreme počeo da preispituje svoj život na Floridi, a on nije sam. Otkako je zakon 264 Senata Floride stupio na snagu 1. jula 2023. godine, kineski građani bez zelenih karata suočavaju se sa optužbom za krivično delo i mogućim zatvorom ako kupe imovinu u državi. Prodavci i agenti za nekretnine se takođe mogu smatrati odgovornim po zakonu.

- Osećamo se kao da smo drugačiji od svih ostalih zbog ove vrste zakona. Kao da nismo dobrodošli - rekao je Eho King, američki državljanin koji je rođen u Kini i predsednik je Azijsko-američke alijanse pravde na Floridi.

Zakon

Prema SB 264, građanima Rusije, Irana, Severne Koreje, Kube, Venecuele i Sirije zabranjeno je da kupuju imovinu u krugu od 10 milja od bilo koje "vojne instalacije ili kritične infrastrukture" na Floridi.

Za kineske državljane bez trajnog prava da žive u SAD, zakon ide korak dalje, zabranjujući grupi da kupuje bilo kakvu imovinu u državi.

- Florida preduzima akciju da se suprotstavi najvećoj geopolitičkoj pretnji Sjedinjenih Država — Komunističkoj partiji Kine (KPK) - rekao je DeSantis u prošlogodišnjem saopštenju.

Zakon se trenutno osporava na sudu, ali nekoliko drugih država razmatra slične zakone.

Kontroverzni zakon dolazi u trenutku kada su odnosi između SAD i Kine postali sve napetiji. Prošle godine, strahovi od kineske vlade da špijuniraju u SAD dostigli su temperaturu nakon što je kineski balon za nadzor otkriven iznad Montane i na kraju su ga SAD oborile.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>