• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Budite obazrivi! Booking.com upozorava na "eksploziju" prevara

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Fišing je porastao sa pojavom veštačke inteligencije, poručuju sa sajta za rezervaciju smeštaja

  • 0
Booking.com, logo Foto: II.studio / Shutterstock.com

Buking upozorava da veštačka inteligencija (AI) izaziva "eksploziju" prevara. Šef za bezbednost na internetu, Marni Vilking, rekla je da je došlo do"povećanja od 500 do 900 odsto" prevara u poslednjih 18 meseci.

Ona je rekla da je došlo do posebno značajnog porasta tzv. fišinga, gde su ljudi prevareni da predaju svoje finansijske detalje - otkako su generativni alati veštačke inteligencije, kao što je ChatGPT, izbili na tržište.

- Naravno, imali smo fišing od početka e-pošte, ali porast je počeo ubrzo nakon što je ChatGPT pokrenut - rekla je ona i dodala da napadači sada koriste AI kako bi daleko bolje oponašali mejlove.

Vilking poziva hotele i putnike da koriste dvofaktorsku autentifikaciju, kao što je unošenje koda koji vam je poslat na telefon, nazivajući to "najboljim načinom za borbu protiv fišinga i krađe akreditiva" prenosi Bi-Bi-Si.

Takođe je pozvala ljude da budu oprezniji nego ranije kada klikću na linkove. Iako je podatak zabrinjavajuć, Vilking pojašnjava da Buking ipak uspeva brzo da "uguši" lažne naloge koji nude smeštaj.

- Postavili smo AI modele da ih otkrijemo i uklonimo pre nego što bude bilo kakve rezervacije - poručuje.

(Telegraf Biznis)

Video: Kupila majicu na "sniženju", kući shvatila da je upala u zamku: Majka prevarena u dečjem butiku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>