• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nemački gigant investira milijarde u Teslinog rivala: Saradnja omogućava delenje napredne tehnologije

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Folksvagen, kao i drugi giganti automobilske industrije, ima veliku konkurenciju u Tesli i kineskom BID-u

  • 0
rivian Foto: Shutterstock

Nemački gigant za proizvodnju automobila Folksvagen (VW) saopštio je da će uložiti do 5 milijardi dolara u Teslinog rivala Rivijan. Ugovor stvara zajedničko preduzeće koje će omogućiti VW i američkom proizvođaču električnih vozila da dele tehnologiju.

Nakon objave namera Folksvagena, akcije Rivijana skočile su za skoro 50 odsto.

Do povezivanje dve kompanije dolazi u trenutku kada se konkurencija između proizvođača električnih vozila intenzivira i zapadne zemalje kreću da uvedu carine na uvoz kineskih vozila.

Prema sporazumu, Folksvagen je saopštio da će u početku uložiti milijardu dolara u proizvođača električnih kamiona i SUV tipa vozila, dok će još 4 milijarde dolara biti uloženo u kompaniju do 2026. godine.

Osnovan 2009. godine, Rivian još nije ostvario kvartalni profit. U prva tri meseca 2024. godine kompanija je zabeležila neto gubitak od više od 1,4 milijarde dolara.

Folksvagen, kao i drugi giganti automobilske industrije, bio je pod pritiskom rivala poput Tesle i kineskog BID-a dok pokušava da pređe sa proizvodnje vozila na fosilna goriva.

U međuvremenu, neke start-up kompanije koje se bave električnim vozilima se bore da ostvare napredak na visoko konkurentnom tržištu i pošto su više kamatne stope pogodile potražnju za velikim kupovinama.

Partnerstvo će dati Folksvagenu trenutni pristup Rivianovom softveru, omogućavajući nemačkom proizvođaču automobila da ga koristi u svojim vozilima.

Giganti automobilske industrije poput VW takođe se suočavaju sa sve većom konkurencijom kineskih proizvođača električnih vozila,  koja se šire na globalnom nivou.

Ranije ovog meseca, Evropska unija upozorila je da će povećati carinu na uvoz kineskih električnih vozila za čak 38 odsto. Zvaničnici iz Kine i EU održali su razgovore pre roka 4. jula.

Višemesečna istraga koju je sprovela Evropska komisija otkrila je da su kineske kompanije za električna vozila bile nepravedno subvencionisane.

Kao odgovor, Kina je rekla da su carine prekršile pravila međunarodne trgovine i opisala istragu kao protekcionizam.

Plan je usledio samo mesec dana nakon što su SAD saopštile da će povećati uvozne dažbine na kineska električna vozila sa 25 odsto na 100 odsto. Kanada je ove nedelje rekla da razmatra sličan potez kako bi se pridružila saveznicima.

Sa druge strane, kompanija Tesla je rekla da će povući većinu svojih sajber kamiona prodatih u SAD zbog problema sa brisačima stakla i spoljašnjim obodom automobila.

Opozivom je obuhvaćeno više od 11.000 vozila, koja su prvi put puštena u prodaju krajem novembra prošle godine, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

(Telegraf Biznis)

Video: Predstavljanje novog kineskog brzog voza - Soko

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>