• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Danas je veliki dan" Oglasio se ministar Momirović povodom primene Sporazuma o slobodnoj trgovini s Kinom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šezdeset odsto roba, što je oko 10.000 proizvoda, biće oslobođeno carina

  • 0
Tomislav Momirović Foto: Marko Jovanović

"Danas je veliki dan za srpsku ekonomiju, danas stupa na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i NR Kine", izjavio je ministar Tomislav Momirović, što je objavljeno na njegovoj IG stranici.

"Prvog dana stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa NR Kinom 60 odsto roba, što je oko 10.000 proizvoda, biće oslobođeno carina. Nema razvoja ekonomije bez slobodne trgovine, a ovaj Sporazum predstavlja više od šanse za privrednike i kompanije iz Srbije jer očekujemo da će u narednim godinama izvoz u Kinu koji je sada na nivou od 1,2 milijarde evra biti dupliran. To će značiti i nove investicije u Srbiji, otvaranje fabrika i novih dobro plaćenih radnih mesta, većih plata i još boljeg kvaliteta života za građane", napisao je Momirović.

On je objasnio da će privrednici iz Republike Srbije od danas dobiti bescarinski pristup kineskom tržištu za srpske proizvode kao što su sveže jabuke, breskve, šljive, suve šliive i grožđe, zamrznute maline, ajvar, džemovi, mineralna voda, ali i farmaceustke proizvode, preparate za ulepšavanje i negovanje kože i mnoge druge industrijske i poljoprivredne proizvode.

"Uzmemo li kao primer privredu Južnobačkog okruga, sa Novim Sadom kao najznačajnijim privrednim centrom, videćemo da je u 2023. godini privreda sa ove teritorije ostvarila robnu razmenu sa inostranstvom u vrednosti od 8,63 milijardi evra, što čini 13,1% od ukupne spoljnotrgovinske robne razmene Republike Srbije. Izvoz je dostigao iznos od 3 milijarde evra, a u prvoj godinam primene Sporazuma o slobodnoj trgovini očekujemo da će izvoz srpskih proizvoda iz ovog dela Srbije preći nivo od 4 milijarde evra", naveo je.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić: Kina će glasati protiv rezolucije u Srebrenici jer razumeju međunarodno pravo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>