• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Moraju li Srbi "da pojedu daljinski od klime" na poslu da bi se rashladili? Ne, sve je regulisano ovim Zakonom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako niste znali, pitanje temperature u kancelariji je regulisano Pravilnikom koji se naslanja na Zakon o bezbednosti i zdravlja na radu

  • 0
znojenje na radnom mestu Foto: Shutterstock, paragraf.rs

U kacelarijama se često vode rasprave o podešavanju temperature kako bi se stvorili optimalni uslovi za sve zaposlene. Visoke temperature mogu dovesti do nelagode i smanjenja produktivnosti, dok niske temperature mogu izazvati osećaj hladnoće i neprijatnosti. Zbog toga je važno pronaći balans i uspostaviti prijatnu radnu atmosferu. Postizanje saglasnosti oko podešavanja temperature može biti izazovno, ali je važno voditi računa o potrebama i udobnosti svih zaposlenih kako bi se stvorili produktivni radni uslovi.

Ipak, to i nije tako jednostavno. Nije retka situacija u kojoj dođe do prepirke, pa čak i do svađe između zaposlenih, kada je temperatura u radnom prostoru u pitanju, ali mnogi nisu upoznati da je ista čak prepisana Zakonom.

Na društvenoj mreži Reditt osvanula je upravo jedna situacija iz kancelarije.

- Kako izaći na kraj s ovime? Koleginica stalno gasi klimu ili je podesi da greje kada niko ne gleda. Stalno otvara vrata da ulazi vruć vazduh spolja. Stalno se ogrće nekim prslucima / trenerkama. Po ceo dan kuka da je sve živo boli. Baš je nepodnošljivo i utiče na sve ostale. Šef upali klimu, ali nije često u kancelariji, a od prigovora nema ništa jer se znaju dugo. Je l' jedini način da se ovo reši da uključimo klimu da lepo hladi i pojedemo daljinski? Kuvamo se kao da radimo na građevini, a unosimo brojeve u tabele. Je l' postoji neki zakon koji jasno određuje temperaturu radnog prostora dok su ove vrućine? - stoji u objavi.

A odgovor je - da! Zaista, je Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad na radnom mestu, koji se naslanja na Zakon o bezbednosti i zdravlja na radu.

U Srbiji, maksimalna dozvoljena temperatura za rad u zatvorenoj prostoriji kreće se u rasponu od 18 do 28°C. Ovo je regulisano Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad na radnom mestu iz 2009. godine, ali u njemu nije navedeno kolika je optimalna temperatura.

Pravilnik takođe zahteva da zaposleni unose običnu vodu ukoliko fizička aktivnost traje kraće od 60 minuta, a kada fizička aktivnost traje duže od 60 minuta preporučuju se pića sa dodatkom ugljenih hidrata i elektrolita.

Želja mnogih je da rade za velika imena, a jedno od njih je Mark Zakerberg. Ipak, kada saznate za uslove, odnosno temperaturu koju on preporučuje u kancelariji, da li želja ostaje istog inteziteta, ili se smanjuje kao i temperatura?

Naime, Mark Zakerberg, osnivač Fejsbuka, misli da je 15°C najbolja temperatura za rad u kancelarijama. 

(Telegraf Biznis)

Video: Otvorena prva kancelarija kompanije Comtrade 360 u Novom Sadu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>