• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osuđuju decu na siromaštvo? Veliki pritisak na novog premijera, 450.000 porodica pogođeno ograničenjem

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Porodice ne mogu da ostvare pravo na dečiji dodatak za treće i svako naredno dete

  • 1
beba, šetnja, beba u kolicima, mama i beba, bebina šetnja Foto: Shutterstock/PH888

Broj porodica pogođenih ograničenjem na dečiji dodatak u Velikoj Britaniji porastao je za 7% u protekloj godini, što dodatno stavlja pritisak na novog laburističkog premijera Kira Starmera da preokrene ograničenja nametnuta pre sedam godina od strane Konzervativaca.

Prema podacima objavljenim od strane Ministarstva za rad i penzije, sada je 450.000 porodica pogođeno ovim ograničenjem, u poređenju sa 420.000 pre godinu dana.

Ograničenje, uvedeno od strane Torijevaca 2017. godine, znači da porodice ne mogu da ostvare pravo na dečiji poreski kredit i univerzalni kredit, vrednost oko 4.120 dolara godišnje po detetu, za treće i svako naredno dete. Broj pogođenih porodica će nastaviti da raste sve do 2030-ih, jer se ograničenje odnosi na svu decu rođenu posle aprila 2017. godine.

Podaci će verovatno povećati pritisak na Starmera i ministarku finansija Rejčel Rivs da ukinu ovu Torijevsku politiku koja je posebno nepopularna unutar Laburističke stranke: zamenica lidera Angela Rajner je ranije nazvala "nepristojnom i neljudskom", dok je bivši laburistički premijer Gordon Braun rekao da "osuđuje decu na siromaštvo".

Škotski lider Laburista Anas Sarvar je u sredu opisao ovo ograničenje kao "pogrešno" i rekao da protivnici imaju "otvorena vrata" kod nove vlade.

Međutim, tokom kampanje, Starmer se suprotstavio predlogu da se ukine ovaj zakon koji Fondacija za rezoluciju procenjuje da bi koštao £2.5 milijarde ove poreske godine, sa rastom na £3,6 milijardi godinu dana kasnije.

"Mi nećemo moći da priuštimo ukidanje zbog štete koju su Torijevci napravili", rekao je Starmer tokom kampanje.

Laburistička pozicija je da će ukinuti ovo ograničenje kada javne finansije to dozvole, ali kako bi smanjili očekivanja o tome šta stranka može odmah da postigne, Rivs je u ponedeljak rekla da je nasledila najgore ekonomske uslove od Drugog svetskog rata, uključujući dug na skoro 100% BDP-a, spor rast i produktivnost koja zaostaje za velikim evropskim susedima. Starmer, s druge strane, ponavlja da neće davati nepokrivene obećanja prenosi Bloomberg.

Ipak, Rivs planira budžet u jesen, i ukidanje ove politike bilo bi popularan potez koji bi ojačao podršku među levim krilom Laburista koje nije zadovoljan percepiranim nedostatkom ambicije u izbornim obećanjima stranke. Iako to nije neophodno, Starmer ima radnu većinu od 180 u Donjem domu i to bi bio signal da je spreman da ide dalje od obećanja datog tokom kampanje.

Ograničenje na dečiji dodatak za dvoje dece kritikovali su borci protiv siromaštva zbog neravnomernog uticaja na najsiromašnije porodice. Koalicija za kraj siromaštva dece procenjuje da bi ukidanje ove politike izvuklo 300.000 dece iz siromaštva i smanjilo teškoće koje doživljava dodatnih 800.000. Ograničenje je dizajnirano da podstakne roditelje na rad, ali Koalicija ističe da je preko 80% porodica pogođeno ovim ograničenjem već zaposleno.

Ženske organizacije takođe kritikuju tzv. klauzulu o silovanju, koja zahteva od žena da potvrde da je dete za koje traže izuzetak začeto protiv njihove volje kako bi se kvalifikovale za izuzetak.

(Telegraf Biznis)

Video: Dolores je mama i preduzetnica: "Okrenite fokus na sebe i znajte da to nije sebično"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    23. jul 2024 | 17:42

    Da se radi o Britancima, ne bi oni ni trepnuli da ukinu taj zakon, ali se radi o imigrantskim porodicama, nazvacu to "drugih" veroispovesti, tako da vecina stanovnistva ne zeli da ima nista sa njima. Ne zaboravite da je najpopularnije ime u Britaniji poslednjih nekoliko godina, samo zbog brojnosti istih porodica bilo "Muhamed". Zvuci britanski, zar ne? (Uz sve duzno postovanje.)

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>