• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako uskoro stižete u Crnu Goru, važno da znate: Blokiran tunel Sozina

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Protestu prisustvuje i predsednik Opštine Bar, Dušan Raičević

  • 0
Zastava Crna Gora Crna Gora / Foto: Pixabay.com

Meštani Crmnice ispunili su najavljenu blokadu tunela Sozina na Dan državnosti, 13. jul, javljaju crnogorski mediji. Oko 10 časova su se okupili na raskrsnici ka ulazu u tunel (izlaz iz Virpazara), a policija je zabranila prolaz kroz tunel sa obe strane. Kako prenose tamnošnji mediji, blokada će trajati 2 sata.

Protestu prisustvuje i predsednik Opštine Bar, Dušan Raičević.

Kako su ranije najavili i rekli "Vijestima", ovo je pokušaj Crmničana da apeluju na poslanike u Skupštini Crne Gore da glasaju za predlog dopune Zakona o putevima koji predviđa besplatan prolaz za građane opštine Bar koji žive severno od naplatne rampe.

Aleksandar Plamenac, meštanin Crmnice rekao je da oni neće ići do samog ulaza u tunel te da će se povući nekoliko metara sa ulice kako bi ljudi mogli da prođu Paštrovačkom gorom jer ne žele da kvare ikome praznik ili odlazak na more.

Podsetio je da su nadležnima predali više inicijativa sa preko 500 potpisa. Pristaju, dodaje, samo na trajno rešenje. Na zanimaju ih privremene mere, na par meseci, nakon kojih će morati opet da se bore za svoja prava.

Pozdravio je predlog Demokrata i zahvalio se Zdenki Popović, potpredsednici Skupštine, Opštini Bar i Monteputu koji su im ranije pomagali.

- Ne želimo nikome ništa da otežavamo, nemamo loših namera, ovo je miran protest, imamo mnogo problema u Crmnici i mislimo da je vreme da se reše neki od njih - poručio je on.

Dodaje da očekuju narednih dana sastanak u Monteputu.

- Ovo je naša teritorija. Već punih 19 godina oni koriste naše resurse. Počevši od vodoizvorišta pa do nacionalnog parka. Imamo ljude preko čijih imanja je prošao tunel i do sada su vratili više para nego što im je plaćena ta zemlja - rekao je.

Plamenac je dodao da su Crmičani poniženi u svom naselju i da se prema njima vlasti ophode kao prema građanima drugog reda.

Istakao je da ova borba ne traje mesecima, već godinama, ali da će oni u njoj istrajati kao i njihovi preci u brojnim borbama. Zato su se, po njegovim rečima, simbolično okupili na dan ustanka.

Dragoljub Bajković iz Sotonića rekao je da Ministarstvo poljoprivrede, ako želi da pomogne ljudima da se vrate na selo, treba da ponudi neke olkašice i da besplatan prolaz kroz tunel bude jedna inicijativna mera.

- U osnovnoj školi u Virpazaru ima sedam đaka. Mi smo u epicentru, sve nam je 20 minuta ali moramo da damo po 2,50 evra. Zamislite da živite u Bloku 5 u Podgorici i morate da platite svaki put kad prolazite preko Milenijuma - rekao je Bajković.

Dodao je da Monteput ne treba samo da da besplatan prolaz kroz tunel već 50 odsto radnih mesta da ponudi Crmničanima.

Miloš Petranović je potvrdio da neće prihvatiti ništa osim trajnog rešenja.

- Crna Gora nije Švajcarska, nije Luksemburg, nije Velika Britanija. Zna se kakav je naš standard i ne mogu od nas očekivati da dnevno više puta imamo 5 evra kako bismo završili osnovne potrebe, poveli decu u školu ili otišli do bolnice - poručio je on.

Crmničani su "Vijestima" rekli da ne planiraju da radikalizuju proteste ali da će ih ponoviti ukoliko se njihovi uslovi ne ispune.

(Telegraf Biznis)

Video: U Boki usidrena jahta vlasnika Totenhema: Pogledajte zver od 250 miliona dolara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>