• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

U Vladi potpisan Ugovor o grantu: 16 miliona evra za vađenje potopljene flote iz Dunava

Vreme čitanja: oko 4 min.

Flota je pod vodom već 80 godina i njeno uklanjanje je od velikog značaja za poboljšanje plovnog puta Dunava

  • 0
Goran Vesić potpisivanje granta u Vladi Foto: Nikola Anđić

Danas je u Vladi Srbije potpisan Ugovor o grantu Okvira za investicije za Zapadni Balkan između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva za evropske integracije i Evropske investicione banke.

Ugovor je potpisao ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i potpredsednik Evropske investicione banke Robert De Grot, a događaju su prisustvovali šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević istakla je više ciljeva koji će se postići potpisivanjem ovog ugovora o grantu koji će se iskoristiti za vađenje flote koja je potopljena na samom kraju Drugog svetskog rata i od tada je na dnu Dunava.

Prvi cilj je poboljšanje plovnog puta kao i ispunjenje obaveze održavanja Koridora 7. Ovo je našoj zemlji obaveza ne samo zbog procesa evropskih integracija već i zbog činjenice da je naša zemlja članica Dunavske konvencije, odnosno Dunavske komisije više od 150 godine, što našoj zemlji daje prostor da unepredi rečni transport.

Kako ističe, druga bitna stvar je intermodalnost, odnosno korišćenje plovnog puta reka, što pomaže u ostvarenju važnog cilja a to je unapređenje zaštite životne sredine, smanjenje CO2 i jačanje dekarbonizacije. Istakla je da se već više od dve godine rade studije i analize o tome kako najbolje izvaditi potopljena plovila, istakla je ministarka za evropske integracije.

- Celokupan projekat iznosi 31 milion evra a danas smo potpisali veoma važan ugovor o grantu Evropske investicione banke koji obezbeđuje 16 miliona evra. Ostatak su odobrena bespovratna sredstva iz Investiocionog fonda za zapadni Balkan - rekla je Tanja Miščević.

Potpredsednik Evropske investicione banke Robert De Grot je istakao značaj partnerstva i dodao da se ovaj projekat radi u evropskom timskom duhu, među evropskim partnerima te da je spajanje naših resursa, ekspertiza i napora način da postignemo najbolje rezultate.

- Ovaj grant je usmeren na uklanjanje potopljenih plovila i deo je šire kolaboracije između Evropske investicione banke i Srpske Vlade. U prethodnim godinama mi dali  130 miliona evra dugoročnih zajmova Vladi Srbije koji su usmereni na povećanje kapaciteta i poboljšanje efikasnosti rečnog saobraćaja duž Dunava i Save - rekao je de Grot.

Istakao je da Evropska investiciona banka podržava plan Vlade Srbije da duplira rečni teretni saobraćaj u predstojećim decenijama, kao dela strategije nacionalnog razvoja vezane za rečni transport.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je da dok gradimo budućnost ponekad moramo da se pozabavimo onime što se desilo u prošlosti i naglasio da je sama EU izgrađena na premisi kooperacije između ljudi i zemalja posle tragedije Drugog svetskog rata.

- Stoga sam veoma ponosan što sam danas ovde da posvedočim potpisivanju ovog granta vrednog 16 miliona evra koji je usmeren na projekat uklanjanja potopljenih plovila iz Drugog svetskog rata koji se nalaže kod luke Prahovo u Đerdapskoj klisuri. Imao sam priliku da posetim ovaj lokalitet pre nekoliko godina i jasno se vidi kako i koliko ova plovila sprečavaju protok saobraćaja tokom niskog vodostaja. Mi smo posvećeni tome da pomognemo Srbiji da modernizuje i poboljša efikasnost svoje transportne mreže. Ovo je bitan projekat za Zelenu agendu koji će olakšati i omogućiti preko potrebni pomak sa drumskog saobraćaja na rečni- rekao je Žiofre.

Dodao je da je ovaj projekat, takođe, deo ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan čiji je cilj ekonomski oporavak i rast konkurentnosti i regionalnih integracija.

Ministar Vesić podsetio je kako je ova flota potopljena pre osam decenija.

- Pre 80 godina kada su saveznici ušli u Evropu i kada se Drugi svetski rat bližio kraju, tada je flota Crvene armije ušla u naš deo Dunava, koji delimo sa Rumunijom, sačekala ih je nemačka flota koja je brojala više 200 brodova. Tada se nemački komandant odlučio da potopi sve brodove, kako bi zaustavio napredovanje rečne flote i tako je došlo do ovog možda i najvećeg rečnog potapanja u Drugom svetskom ratu. Od tada, prošlo je 80 godina, a svega je nekoliko brodova izvađeno, koji su inače pravili problem da se može koristiti plovni put -  rekao je Vesić.

U planu je da se izvadi dvadesetjedno plovilo od kojih će četiri biti izvađena do kraja ove godine. Ova plovila se nalaze na samom plovnom putu gde otežavaju protog saobraćaja tokom niskog vodostaja.

Kako kažu, potopljena flota broji oko 200 plovila, iako ne postoji tačan podatak, te veliki problem predstavlja i potopljena municija i eksplozivne naprave koje je bilo potrebno ispitati i demontirati.

Ministar je istakao da svi projekti koji se rade sa EU rade za dobrobit građana Srbije te da kroz ove projekte oni mogu da vide koliko EU ulaže u to da se njihov svakodnevni život poboljša, što pokazuje šta znači biti deo evropske porodice.

(Telegraf Biznis)

Video: Ovako izgleda vožnja rekonstruisanim putem na deonici Studenica-Rudno

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>