• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Minimalac za 2025. godinu će se pregovarati od avgusta

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pregovori počinju 15. avgusta i okončaće se dve nedelje kasnije

  • 1
Novac dinari Foto: Shutterstock

Pregovori o minimalnoj ceni rada za 2025. godinu počinju 15. avgusta. Ovu informaciju potvrdio je Dušan Petrović, sekretar Socijalno-ekonomskog saveta, i objasnio da je u toku faza formiranja pregovaračkog tima koji će imati dve nedelje od početka pregovora da postigne dogovor.

Ministarstvo finansija i Unija poslodavaca Srbije su, kako je ispričao za portal Biznis, dostavili imena članova pregovaračkih timova zajedno sa ovlašćenjima, dok se čeka da svoje članove imenuju Ministarstvo rada, Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost".

Pregovore o minimalnoj ceni rada vode timovi socijalnih partnera – Vlade Srbije, sindikata i poslodavaca, a okončaće se do 30. avgusta.

Šta ako dogovor ne bude postignut?

Ukoliko ne bude postignut dogovor, odluku o visini minimalne cene rada donosi Vlada Srbije u narednom roku od 15 dana, kako bi ona bila utvrđena do 15. septembra i primenjivala se od 1. januara 2025. godine.

Dušan Petrović je uveren da će pregovarački timovi biti formirani do kraja ovog meseca.

Podseća i da Ministarstvo finansija do početka pregovora treba da pripremi analize definisane članom 112 Zakona o radu.

Taj član, inače, propisuje da se pri utvrđivanju minimalne cene rada polazi „naročito“ od egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice izraženih kroz vrednost minimalne potrošačke korpe, kretanja stope zaposlenosti na tržištu rada, stope rasta bruto domaćeg proizvoda, kretanja potrošačkih cena, kretanja produktivnosti i kretanja prosečne zarade u Srbiji.

Na poslednjoj sednici o minimalnoj ceni rada za 2024. godinu, koju je Socijalno-ekonomski savet održao 7. septembra 2023. godine, nije postignut konsenzus, pa je Vlada Srbije odlučila da će minimalna cena rada iznositi 271 dinar po radnom satu u bruto iznosu.

Konstituisanje Socijalno-ekonomskog saveta u toku

Dok se popunjava sastav pregovaračkog tima za određivanje minimalne cene rada, treba imati na umu da nova Vlada Srbije, konstituisana 2. maja, tek treba da imenuje i sopstvene članove Socijalno-ekonomskog saveta (SES).

- U toku je procedura za imenovanje članova Saveta iz redova Vlade Srbije i njihovih zamenika. Momentom konstituisanja nove Vlade razrešeni su ministri iz prethodnog kabineta, kojima je tako tehnički prestao mandat u SES-u. Ministri su, inače, članovi SES po funkciji – i to su predsednik Vlade i ministri za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, kao i ministri finansija, privrede, prosvete i zdravlja, a svaki od njih ima i zamenika člana - podseća Dušan Petrović, sekretar SES u izjavi za Biznis.rs.

Potvrdio je i da je pokrenuta procedura imenovanja članova SES iz reda Vlade, i da očekuje da će ta procedura biti završena do kraja ovog meseca.

- Kada dobijemo rešenje Vlade Srbije o imenovanju sazvaćemo Kolegijum SES koga čine ministar rada, predsednik Unije poslodavaca Srbije, predsednici SSSS i UGS ‘Nezavisnost' - rekao je Petrović.

Predsedavajući SES-a trenutno je predsednik Unije poslodavaca Srbije i generalni direktor Trayal Korporacije Miloš Nenezić, koji je tu funkciju preuzeo u aprilu ove godine od predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisava Orbovića.

Do konstituisanja kabineta Miloša Vučevića, članovi SES-a iz redova Vlade Srbije bili su bivša premijerka Ana Brnabić i ministri Nikola Selaković, Siniša Mali, Slobodan Cvetković, Slavica Đukić Dejanović i Danica Grujičić.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    18. jul 2024 | 14:33

    Trebalo bi da bude sadasnja prosecna plata ma da i od nje slaba vajda

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>