• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rešen spor naslednika nekadašnjeg najbogatijeg bankara na svetu: Kome ide njegov novac?

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Četiri godine nakon smrti konačno je rešena sporna tačka testamenta

  • 0
Novac pare dolari bogatstvo Foto: Shutterstock

Porodica Džozefa Safre, pokojnog milijardera koji je nekada bio najbogatiji bankar na svetu, rešila je ogorčenu globalnu svađu oko imanja libansko-brazilskog patrijarha vrednog 25 milijardi dolara, okončavši jednu od najvećih bitaka za nasleđe koje su se vodile na sudovima u Njujorku i Ženevi.

Prema sporazumu objavljenom u petak, Džozefov sin Alberto će se odreći svojih interesa u poslovnom carstvu dinastije. Takođe će odustati od eksplozivnih tvrdnji da su majka i braća i sestre nezakonito promenili volju njegovog bolesnog oca kada on više nije bio sklon rasuđivanju.

Alberto je tvrdio da je Džozefov poslednji testament namerno izmenjen kako bi se smanjio njegov jednak udeo u porodičnom bogatstvu nakon što je napustio grupu Safra da bi osnovao konkurentski poduhvat, koji su advokati njegove majke i braće i sestara nazvali „činom nelojalnosti i nezahvalnosti“.

Albertova porodica je oštro demantovala optužbe o nezakonitom petljanju. Nagodbom je okončana produžena pravna borba u više nadležnosti koja se vodila u kancelarijama i sudnicama od SAD do Švajcarske preko Sao Paula i Londona.

Jedna tužba u Njujorku je odbačena u martu, ali bitke su bacile retku pažnju na brend privatnog bankarstva poznat po svojoj diskreciji u pružanju usluga najbogatijim pojedincima na svetu. Predstavnici Alberta i ostatka porodice odbili su da daju više detalja, uključujući i da li je došlo do finansijske nagodbe.

- Zadovoljstvo nam je što ovu stvar ostavljamo iza nas i ponovo potvrđujemo naše porodične veze - rekla je Džozefova udovica Viki Safra i njena deca u saopštenju.

- Rezolucija koju smo postigli omogućiće nam da sledimo naše poslovne interese na način koji pomaže da se osigura da uspeh svakog člana naše porodice bude razlog za zajedničko zadovoljstvo - poručila je ona, a prenosi Financial Times.

- Srećan sam što ću tu stvar ostaviti iza sebe. Nakon pojašnjenja, shvatio sam da nije bilo nikakvih prekršaja i da je imanje gospodina Safre pravilno raspoređeno u skladu sa njegovim željama - rekao je sa druge strane Alberto Safra.

Džozef, koji je preminuo u 82. godini u decembru 2020. godine, imao je reputaciju pokrovitelja umetnosti i filantropa koji je davao donacije bolnicama, školama i jevrejskim zajednicama u Brazilu i drugde kojima je pripadao.

Izbegavao je publicitet i retko je davao intervjue. Bio je najmoćnija ličnost u bankarskoj dinastiji čije poreklo seže 180 godina unazad do finansiranja trgovačkih karavana u otomansko doba.

Safrasi su se kasnije uspostavili kao pouzdani čuvari bogatstva sefardskih jevrejskih stanovnika Bejruta.

(Telegraf Biznis)

Video: Golub od milion evra: Evo kako zaboravljeni hobi i u Srbiji može da donese mnogo para

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>