• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Majkrosoft smatra da je EU kriva za tehnološki ispad: CrowdStrike priznao krivicu, ali to nije sve...

Vreme čitanja: oko 2 min.

Incident je izazvao talas problema širom sveta

  • 0
Microsoft, Majkrosoft Foto: Tanjug/AP

Kompanija za sajber bezbednost CrowdStrike, napravila je veliku grešku koja je pokazala kako internet može jednostavno prestati da funkcioniše. Uslovno rečeno, ova situacija je jasno pokazala da jedan pogrešan "klik" može imati fatalnu posledicu po ceo svet.

Incident je izazvao talas problema širom sveta. Svetski aerodromi su prestali sa radom, bankovni računi nisu bili dostupni, bolničke usluge su bile onemogućene, a britanska nacionalna zdravstvena služba (NHS) i domaći sistem CEZIH su takođe bili pogođeni, što je onemogućilo izdavanje recepata i uputnica.

Berza je već kaznila CrowdStrike, te je u ponedeljak vrednost akcija pala za 13 posto, izvestio je CNBC. Iako je reputacija kompanije CrowdStrike ozbiljno narušena, Microsoft, koji nudi vlastitu alternativu pod nazivom Windows Defender, optužio je Evropsku uniju za posrednu krivicu za incident.

Portparol Microsofta je izjavio za Wall Street Journal da pravila i propisi EU usmereni na Big Tech kompanije onemogućavaju Microsoftu da zaštiti sopstveni softver. Microsoft tvrdi da je zbog evropskih regulativa bio primoran da omogući nekoliko dobavljača sigurnosti da instaliraju svoj softver na nivou jezgra računara, što je doprinelo nastanku problema.

Evropska komisija već dugo optužuje Microsoft za nepravedne prednosti u odnosu na druge kompanije zbog popularnosti operativnog sistema Windows. Microsoftov glavni konkurent, Apple, je 2020. godine blokirao pristup jezgru na svojim Mac računarima tvrdeći da će to poboljšati sigurnost i pouzdanost. Međutim, Microsoft tvrdi da zbog sporazuma sa EU nije mogao da preduzme slične mere.

Microsoft je istakao da pravila EU, uključujući novi Zakon o digitalnim tržištima (DMA), komplikuju zaštitu njihovih sistema. DMA, koji pazi da velike tehnološke kompanije poput Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta, ByteDance i Booking.com ne opstruiraju tržište i ne sprečavaju konkurente da učestvuju, dodatno otežava situaciju.

Kako će se situacija dalje razvijati i hoće li neko uspeti putem osiguranja ili tužbi da dođe do potpune naknade štete, ostaje da se vidi. Ono što je sigurno jeste da će CrowdStrike, zbog ove greške, morati da radi na popravljanju svog imidža i povratu poverenja korisnika.

(Telegraf Biznis)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>