• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na prodaju "najveći rudnik zlata u Evropi": Početna cena za Lece kod Medveđe 34,5 miliona evra

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prijave za učešće na javnom nadmetanju mogu se predati do 26. avgusta

  • 1
rudnik, rudarsko okno, tunel Foto: Unsplash/Luca Maffeis

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju Koncerna Farmakom MB - rudnik Lece kod Medveđe. Procenjena vrednost pravnog lica je nešto više od 8 milijardi dinara (oko 69 mil EUR), a početna cena na javnom nadmetanju iznosi 50% od procenjene vrednosti, odnosno oko 34,5 mil EUR. Korak na javnom nadmetanju iznosi 500 miliona dinara.

Kako navodi portal eKapija, imovina stečajnog dužnika sastoji se, između ostalog, od građevinskih objekata, zemljišta i savremene opreme za proizvodnju i preradu rude.

Koncern Farmakom M.B Šabac - rudnik Lece u stečaju ima pretežnu delatnost eksploatacija ruda ostalih crnih, obojenih, plemenitih i drugih metala. Ovo preduzeće u stečaju je od 2017. godine. Koncern Farmakom kupio je rudnik 2008. godine.

Vlasnik i direktor šabačkog Farmakoma MB Miroslav Bogićević rekao je 2010. godine da su hemijske analize olovnog koncentrata iz rudnika Lece pokazale da je to, u stvari, najveći rudnik zlata u Evropi.

Prijave za učešće na javnom nadmetanju mogu se predati do 26. avgusta, a detaljnije pogledate OVDE. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je 2019. godine rekao da Zijin razmatra preuzimanje rudnika Lece kod Medveđe.

(Telegraf Biznis)

Video: Prizor kao iz drugog sveta: Ovo je postupak kako nastaje najdragocenij metal - zlato

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>