• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Upozorenje "sa peska" iz Italije: Posetioci bi mogli biti neprijatno iznenađeni, evo šta se očekuje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cilj štrajka je da se pojača pritisak na vladu Giorgie Meloni

  • 0
Cefalu, Sicilija, Italija Foto: Pixabay/MemoryCatcher

Ako planirate letnji odmor na užarenim italijanskim plažama, mogli biste naići na neprijatnosti zbog najavljenog velikog štrajka koncesionara. Dva poslovna udruženja planiraju zatvoriti plaže i obustaviti iznajmljivanje suncobrana, ležaljki i drugih potrepština na nekoliko sati dnevno tokom nekoliko dana u avgustu.

Cilj štrajka je da se pojača pritisak na vladu Giorgie Meloni. Predsednik Talijanske unije poduzetnika, Antonija Capacchione, izjavio je za Financial Times da žele da se njihovi glasovi čuju sa italijanskih plaža.

Godinama raste pritisak iz Brisela na Italiju da opozove svojih 30.000 koncesija za upravljanje plažama, koje su dodeljene pre nekoliko decenija. EU zahteva da se zemljišta preraspodele putem postupka nadmetanja. Vlasnici koncesija predstavljaju uticajnu grupu i obuhvataju raznolike profile ljudi, od iznajmljivača ležaljki i suncobrana do vlasnika restorana i hotela.

Evropska komisija pokrenula je prekršajni postupak protiv Italije 2020. godine, nakon što je vlada produžila koncesije do 2033. godine. Bivši premijer Mario Draghi pristao je da raskine postojeće koncesije i organizuje aukcije za nove krajem 2023. godine, ali njegova vlada nije uspela da sprovede reforme pre nego što je pala.

Dolaskom na vlast, Meloni je produžila "rad" koncesija do kraja 2024. godine, što je razljutilo koncesionare. Njena vlada je pokušala da uveri Brisel da ima dovoljno besplatnih plaža, ali je njihov zahtev odbijen.

Italijanske opštine pripremaju planove kompenzacije za poduzetnike koji će izgubiti dugogodišnje koncesije, ali to nije dovoljno za plažne poduzetnike. Oni zahtevaju da Meloni usvoji nacionalnu politiku koja im garantuje kompenzacije u vrednosti od najmanje dve godine njihovog godišnjeg prometa, prenosi Jutarnji.hr.

Capacchione je izjavio da će na italijanskim plažama zavladati "Divlji zapad" i postavio pitanje da li je moralno prihvatljivo da neko besplatno preuzme posao izgrađen kroz žrtvu poduzetnika.

(Telegraf Biznis)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>