• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poljoprivrednici zbog suše u problemu: Ne znaju se da li će imati dovoljno hrane za stoku

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koliko su vremenske neprilike umanjile rod kukuruza znaće se kada počnu žetva i berba

  • 0
poljoprivreda, agriculture Foto: Shutterstock

Zbog dugotrajne suše i visokih temperatura, u mačvanskom kraju kukuruz "gori" na njivama, a poljoprivrednici su, sa razlogom, sve zabrinutiji za ovogodišnji rod.

- Od 1. jula nije bilo prave kiše. Do sredine prošlog meseca kukuruz je nekako i odolevao suši zbog zaliha vlage u zemljištu. Na zemljištima lošijeg kvaliteta još tada je list počeo da se uvrće i potpaljuje, a pošto nije bilo padavina i na kvalitetnijim zemljištima kukuruz je počeo naglo da sazreva - rekao je poljoprivrednik Marko Đurić.

Početak žetve kukuruza iz rane sorte zrenja očekuje se za 7 do 10 dana, što je neuobičajeno rano, a što je posledica ekstremno nepovoljne godine, kao što su bile 2000. i 2002.

- Priprema setve je zbog malo padavina bila otežana. Kasnije, u početku vegetacije je bilo kiše, odsekao je rod, dobro je oprašen, ali su izostale očekivane padavine u drugoj polovini jula i uz nedostatak vode imali smo ekstremno visoke temperature i nisku relativnu vlažnost vazduha što će znatno umanjiti rod - kaže Dragomir Jocković.

Koliko su vremenske neprilike umanjile rod kukuruza znaće se kada počnu žetva i berba, ali već sada poljoprivrednici u Mačvi nisu optimisti da će imati dovoljno hrane za stoku.

Poljoprivredni stručnjaci su dali procenu da će prinosi kukuruza u ovom kraju biti manji za 40 odsto, a verovatno i više zbog novog toplotnog talasa. Prosečni prinosi oko 5 tona se očekuju na njivama koje su zasejane ranim sortama u optimalnom roku i na kojima je primenjena puna agrotehnika, dok će usevi koji su navodnjavani manje podbaciti.

(Telegraf Biznis)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>