• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Hrvati očajni zbog cena hleba, ljudi počeli masovno da mese kod kuće: Ovo je tabela, jedan je skoro 8 evra!

V. K.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Neverovatno visoke cene

  • 0
Cene hleba Hrvatska Foto-kolaž: Shutterstock, index.hr/Datawrapper

Mnogi kupci se u poslednje vreme žale na cene u Hrvatskoj, uključujući i prigovore na osnovne namirnice poput jaja, ulja i hleba. Nedavno su izašli podaci o cenama hleba u Evropi, a Hrvatska se našla na sredini evropske lestvice. Ipak, cena domaćeg hleba je oko 15 odsto viša od proseka EU.

S obzirom na to da je hleb mnogim Hrvatima neizostavna namirnica, portal Index je obišao prodavnice i pekare u Zagrebu kako bi proverili kakav se hleb može kupiti i po kojoj ceni. Najčešće se na policama može pronaći hleb težine od 300 do 700 grama, dok je hleb od jednog kilograma gotovo nemoguće pronaći - našli su ga samo u jednoj pekari.

Najjeftiniji hleb po ceni po komadu koji su pronašli bio je klasični beli hleb od 400 grama, dostupan za 0.56 evra. Najskuplji hleb po ceni po komadu bio je raženi hleb sa semenkama suncokreta i lana, čija je cena 7.60 evra za 800 grama. Ipak vredi istaći da se radilo o specijalizovanoj pekari, pa su više cene ovde i očekivane, a i korišćeni sastojci su skuplji.

Prema podacima koje je Index sakupio, prosečna cena hleba u Hrvatskoj iznosi oko 4 evra po kilogramu. Međutim, cene se značajno razlikuju u zavisnosti od vrste hleba i mestu kupovine, krećući se od 1.41 evra do 9.50 evra po kilogramu.

Što o cenama misle građani?

Hrvatski portal je pitao građane što misle o cenama hleba i ovo su bili komentari.

- Hleb je dosta skup, pogotovo ti malo finiji koje mi jedemo, uglavnom koštaju 3 do 4 evra. Ali dobra stvar je što često bude nekih na akciji - rekao je Boris (28).

- Gotovo nigde se ne može više pronaći kilogram hleba za nekadašnjih pet kuna. Sada je hleb uglavnom oko jedan evro naviše i to 700 ili manje grama. Zato ga sada i ređe kupujemo, a većinom ga pravimo kod kuće - podijelila je Ivana (34).

Hleb je i 40 odsto skuplji u odnosu na 2022. godinu

Jesu li cene opravdane?

- Nama je cena primarne pšenice toliko pala, izjednačeno sa 25 godina pre, a hleb je otišao 10 puta gore. Očito se tu nešto dogodilo. Dakle, svi ovi u lancu od brašna nadalje imaju nekakve troškove koji su porasli, jesu li zasita toliko porasli, mi ne znamo - izjavio je za HRT Matija Brlošić, član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore.

Savetnica za prehrambenu industriju i poljoprivredu Zvjezdana Blažić je rekla da cene žitarica, pšenice i kukuruza padaju već duže vreme i da su ove godine nešto niže nego prošle godine u istom periodu.

- U odnosu na 2022. godinu cene su niže i za 50 odsto. Kako se radi o berzanskim robama cene se menjaju, ali trend je da su cene u padu. Cene žitarice su uticale i na cene brašna pa su i one niže nego u prethodnom periodu. Tako da je veleprodajna cene brašna i oštrog i glatkog niža oko 10 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine - dodala je.

Istaknula je da prema podacima Eurostata u julu 2024. godine cene hleba su u proseku u zemljama članicama EU rasle 0.8 odsto.

- Isto toliko su rasle cene hleba i u Hrvatskoj. To je u odnosu na isto razdoblje prošle godine. No, rast cene hleba je izuzetno visok i ide čak i 40 odsto više u odnosu na 2022. godinu - izjavila je Zvjezdana Blažić.

Što je dovelo do takvog porasta cena?

Blažić pojašnjava da na cenu hleba, osim cene žitarica utiču i cene drugih sirovina koje su sastavni deo recepture poput kvasca, jaja, raznih semenki i sl., zatim je tu cena energije kao i cena radne snage. Kaže da iako cena energije nije rasla, troškovi rada su snažno porasli.

- Uz to raste cene distribucije, a tu je i cena kapitala koji je proizvođačima nužan za odvijanje njihovih poslovnih procesa. Tu su i troškovi u maloprodaji trgovaca koji hleb stavljaju na policu. Velika je razlika u ceni, bilo da se radi o običnim vrstama hleba ili nekim specijalnim sa dodacima raznih semenki ili možda bezglutenskih sve prisutnijih vrsta na našem tržištu - dodaje.

Smatra da neće doći do nekih većih promena u cenama hleba, nezavisno od toga što su cene pšenice i ostalih žitarica i dalje vrlo niske.

- Inflacija polagano usporava pa je i kretanje rasta cena hleba bitno niže nego prethodnih meseci - kaže Zvjezdana Blažić za Index.

(Telegraf Biznis)

Video: Imate li za hleb: Ova vekna košta 1.380 evra i najskuplja je na svetu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>