• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Više od 80 odsto francuskih investicija na Zapadnom Balkanu je u Srbiji: Čime sve trguju dve zemlje?

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Godišnja razmena robe i usluga sa ovom zemljom godišnje vredi više od dve milijarde evra

  • 1
Francuska Srbija Foto: Shutterstock

Jedno od najvažnijih tržišta za Srbiju u Evropskoj uniji je Francuska. Godišnja razmena robe i usluga sa ovom zemljom vredi više od dve milijarde evra a više od 80 odsto francuskih investicija na Zapadnom Balkanu je upravo u Srbiji. Uoči druge posete francuskog predsednika Srbiji za pet godina, saradnja naše dve zemlje je ponovo u fokusu. Srbija trenutno ima milijardu i dvesta miliona evra investicija iz Francuske. Prema podacima francusko - srpske komore ta zemlja je, u prethodnih deset godina, jedna od 10 najvećih investitora u Srbiji.- Za prvih devet meseci ove godine, nešto više od 50 miliona evra francuskih investicija je u Srbiji. Interesantno je da trgovinska razmena između Francuske i Srbije raste, prethodne godine 1,6 milijarde evra, i to je lepa informacija da je Srbija u suficitu. Više izvozimo nego što uvozimo, naravno zahvaljujući proizvodnim firmama, Mišlelin je najveća i većina proizvoda se izvozi i doprinosi razmeni. Ukratko ima oko 120 preduzeća u Srbiji koje zapošljavaju 13.000 zaposlenih. Što se tiče sektora, tu su manje više velike firme iz energetike "Šnajder elektrik", koja implemetnira pametnu mrežu, i sanitarna deponija u Vinči, zatim tu je oblast saobraćaja i infrastrukuture, aerodrom i naravno metro - objašnjava predsednik francusko-srpske Privredne komore za RTS.

Najveća saradnja ostvarena je u oblasti automobilske i prehrambene industrije.

- Mi imamo oko milijardu evra izvoza i ono što je tu zanimljivo, maline su bile naš najveći izvozni proizvod do 2018 -2020. godine, a onda se dešava nešto potpuno novo kroz politiku digitalizacije i podrške našem IT sektoru. Danas mi izvozimo više softvera nego malina - istakao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Tokom ovog susreta dva predsednika očekuju se razgovori o učešću francuskih kompanija u gradnji Beogradskog metroa, podršci Francuske u tranziciji Srbije ka zelenoj ekonomiji kao i razgovor o beogradskom aerodromu ali i konačni dogovor o nabavci vojnih aviona.

- Znamo da se u medijima najčešće govorilo o prodaji 'rafala', 12 aviona, što za Srbiju treba da bude najveća vojna nabavka, a sa druge strane kao velika finansijska dobit za Francusku, s obzirom da se najavljuje da će ova prodaja vredeti čak tri milijarde evra. Upravo zbog vrednosti ovog projekta to je bila i glavna tema tokom aprilskog sastanka, i verujem da Makron ne bi dolazio tek tako u Srbiju, da zna da taj ugovor nije na dohvat ruke. I verujem da će Srbija pokušati da i od Makrona dobije ohrabrenje, kako bi zapravo nastavila Srbije još snažnije na svom putu ka EU - tvrdi Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike.

Kada je Makron posetio Beograd pre pet godina dve zemlje su obeležile 180 godina diplomatskih odnosa. Prema zvaničnoj agendi u četvrtak i u petak predsednici Makron i Vučić razgovaraće o saradnji dve zemlje na političkom planu, odbrani, veštačkoj inteligenciji i energetici.

(Telegraf Biznis/RTS)

Video: Misteriozne poruke vanzemaljcima ili borba za opstanak: Ovako Francuzi brane vinograde od mraza

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Draga

    29. avgust 2024 | 18:00

    Malinari su posebno srećni našim velikim izvozom!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>