• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Đedović: Novim zakonom o energetici ukida se zabrana izgradnje nuklearnih elektrana

D. J.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Đedović Handanović ističe da je osnovni cilj novog zakona obezbeđivanje veće sigurnost snabdevanja električnom energijom.

  • 1
Dobravka Đedović Handanović Foto: Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

Ministarstvo rudarstva i energetike, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, organizovalo je danas Javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici, koja je počela 21. avgusta i trajaće do 10. septembra.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da su izmene zakona dugo pripremane, kako bi se omogućilo prenošenje paketa za integraciju električne energije koje sadrži devet propisa Evropske unije, a koji treba da omogući spajanje tržišta rlektrične energije, tranziciju ka čistim izvorima energije i sigurno i dostupno snabdevanje građana i privrede.

Prema njenim rečima, ovim zakonom, ukoliko on bude usvojen, prestaće da važi Zakon o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana.

Ističe da se izmenama uređuju glavni koraci u potencijalnoj mirnodopskoj primeni nuklearne energije u Srbiji na osnovu smernica Međunarodne agencije za atomsku energiju, kao i da se ti koraci koje prepisuje agencija odnose na ispitivanje opravdanosti pristupa razvoju nuklearne energije, što podrazumeva analizu tehničko-tehnoloških, pravnih, ekonomskih, finansijskih i drugih zahteva i izradu neophodnih analiza i informisanja javnosti.

- Drugi korak odnosi se na sveobuhvatne analize i izrade mape puta za sprovođenje programa nuklearne energije, zaključeno sa izradom strategije mirnodopske primene nuklearne energije. Treći korak predstavlja sprovođenje programa, odnosno projektovanje, izgradnja nuklearnih elektrana i početak proizvodnje energije - objasnila je ministarka.

Đedović Handanović ističe da je osnovni cilj novog zakona obezbeđivanje veće sigurnost snabdevanja električnom energijom.

- Svedoci smo nedavne havarije koja je pogodila region, a mi smo uspeli da sačuvamo stabilnost. Da bismo se bolje pripremili za budućnost potrebna nam je saradnja i na regionalnom i na evropskom nivou - rekla je Đedović Handanović.

Ministarka ističe da se naša zemlja integriše u evropski sistem bezbednosti, te da se definišu postupanja Vlade, ali i resornog ministarstva u slučaju elektroenergetske krize.

- Radićemo na osnaživanju i zaštiti krajnjih kupaca, kroz definisanje energetskog siromaštva i stvaranje uslova za osnivanje i za delovanje energetskih zajednica, ali i prava na napredne merne sisteme, odnosno pametna brojila. U okviru modernizacije distributivne mreže, koju smo započeli pre manje od godinu dana, do sada smo rekonstruisali 2500 km niskonaponske mreže, više od 720 transformatora je zamenjeno, a ugrađeno je više od 500.000 digitalnih brojila - kazala je ministarka.

Zakonskim izmenama, prema njenim rečima, obuhvaćen je i rad prenosnog sistema u vezi sa raspodelom kapaciteta i uklanjanje zagušenja na mreži uz naknadu.

- U distributivnom sistemu novine se tiču pre svega priključivanja javnih i privatnih punjača električnih vozila na distributivni sistem, a to znamo da nam je važno zbog elektrifikacije saobraćaja, ali i zbog toga što planiramo da instaliramo punjače na autoputevima i putevima širom Srbije, kao i upravljanje objektima za skladištenje električne energije. Unapređena su i pravila za priključenje elektrana na distributivni sistem kroz tzv. vremenski prozor za istovremenu obradu zahteva za priključenje, obaveza izrade studije priključenja, bankarske garancije, kao i procedure za priključenj -, navela je Đedović Handanović.

Izmene zakona predviđaju i donošenje strategije razvoja i upotrebe vodonika, kao i strategiju razvoja proizvodnje i upotrebe toplotne energije.

- Uvode se prvi put licence za skladištenje električne energije, a s druge strane oslobađaju se licenciranja proizvođači električne energije za sopstvene potrebe, bez obzira da li se višak proizvedene energije vraća u sistem - kazala je Đedović Handanović.

- Uvodi se i mogućnost da snabdevanje krajnjih kupaca električnom energijom obavlja sam proizvođač na osnovu ugovora o otkupu električne energije sa fizičkom isporukom. To je posebno važno za kompanije koje žele da smanje svoj ugljenični otisak i da više koriste zelenu energiju. Takođe novina je i obavezna sertifikacija instalatera sistema obnovljivih izvora energije, što će biti pre svega za krajnje kupce dodatna garancija u pogledu i kvaliteta radova, ali i opreme - rekla je ona.

inistarka dodaje da je fokus da se svaki korak u svakoj fazi sprovede maksimalno odgovorno i kvalitetno.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je se svi globalno nalazimo na prekretnica po pitanju energetske bezbednosti.

- Ovaj zakon omogućava kompanijama da nesmetano uđu u kvalitetnu energetsku efikasnost i sami učestvuju u proizvodnji električne energije - rekao je Čadež.

Kada je reč o nuklearnoj energiji i obnovljivim izvorima, on ističe da je važno na vreme obezbediti odgovarajuće kadrove i ekspertizu.

- Privredna komora je zainteresovana da bude mesto i deo zajedničkih napora ministarstva i kompanija u dizajniranju energetske budućnosti - poručio je Čadež.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rade

    2. septembar 2024 | 13:59

    ako omane litijum ovo je sigurica , još je namontirajte negde u bgd ili blizini i uspeh vam je zagarantovan

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>