• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bosanac otišao u Nemačku bez radnog staža: Ono što mu je priredio stanodavac, promenilo mu je život iz korena

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi koraci nisu bili laki

  • 0
Stanodavac, izdavanje stanova, Programer dizajner rad od kuće, racunar Foto: Shutterstock

Šest godina nakon što je napustio rodnu Bosnu i Hercegovinu, Armin iz Živinica živi život o kojem mnogi mogu samo da sanjaju. Svoju avanturu započeo je "trbuhom za hlebom" odlaskom u Nemačku, a danas je vlasnik luksuzne kuće vredne 1.200.000 evra, ali put do uspeha bio je sve osim običan.

- U Bosni nisam radio ništa ozbiljno, živeo sam od dnevnica. Nikada nisam bio prijavljen u firmi - priseća se Armin, koji je u Nemačku prvi put došao kao student.

Tamo je počeo skromno, održavajući automobile, baveći se dubinskim pranjem i sličnim uslugama. Međutim, njegova životna priča doživela je preokret kada je odlučio da pronađe prostor za posao, održavanje automobila kojim se i danas bavi, i život. Kao mlad otac, Armin je tražio veći stan, ali s tom željom pojavila se i ideja o pokretanju sopstvenog biznisa.

- Razmišljao sam o tome kako bih mogao da kombinujem rad i stanovanje. Trebala mi je kuća sa garažom. Tražio sam, ali sve je bilo preskupo - priznaje.

Ključni trenutak dogodio se kada je slučajno naleteo na oglas za kuću sa garažom.

- Nisam imao ni novca ni razrađen biznis, ali nešto me nateralo da pozovem čoveka koji je iznajmljivao kuću - priča Armin.

Supruga nije mogla da veruje da se uopšte odlučio da pozove, znajući u kakvoj su finansijskoj situaciji. Na razgovor je došao sa samo jednom fasciklom.

- Rekao sam čoveku da nemam firmu, ali imam ideje. Bio je u šoku. Posle tri dana zvao me i rekao da sam u užem krugu za najam - prepričava Armin.

Vlasnik kuće, koji je i sam bio u sličnoj situaciji, odlučio je da mu da priliku.

- Dao mi je kuću i rekao: 'Počni, pa ćemo videti.' Tražio je pet hiljada evra odmah, a kiriju unapred za dva meseca. Zvao sam oca, pozajmio novac i dao čoveku - priseća se Armin.

Prvi koraci nisu bili laki.

- Uselio sam se u kuću bez ijedne sijalice. Uz pomoć tasta, koji je poslao nameštaj, i sopstvenim trudom, opremio je garažu i započeo posao. Vlasnik kuće mu je pomogao i slanjem prvih mušterija - prenosi Večernji list.

- Bilo je trenutaka kada nije bilo posla, ali vlasnik mi je dao dozvolu da iznajmljujem deo kuće. Tako sam dodatno zarađivao - objašnjava Armin.

Kada je konačno odlučio da kupi kuću, šokirala ga je cena.

- Predložio sam ugovor bez banaka, da isplaćujem njemu direktno. Da sam uzeo kredit, nikada ga ne bih vratio - kaže Armin, zaključujući svoju priču o upornosti i neverovatnoj sreći:

- Ništa nije nemoguće.

(Telegraf Biznis)

Video: Nikola Tesla, najslavniji komšija u Beogradu na vodi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>