• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bez ovog proizvoda ne može da prođe doručak, a sad je zaštićen oznakom porekla: To će mu dodatno podići cenu

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U martu ove godine je poslata incijativa da se ovaj proizvod zaštiti i promoviše

  • 0

Autohtoni gatački kajmak iz mešine, koji se pravi po tradicionalnoj recepturi u ovom delu Hercegovine, zaštićen je oznakom porekla.

- Ovo priznanje je samo potvrda da se trud i rad isplati. Na taj način čuvamo tradiciju ovog kraja u proizvodnji autentičnih proizvoda. Veliki značaj ima i za Lokalnu zajednicu, jer će doprineti ruralnom razvoju i prepoznatljivosti područja. Za same proizvođače, znači i viša cenovna kategorija - istakla je Dragana Milović, predsednica Udruženja proizvođača gatačkog kajmaka.

Inače, pomenuto udruženje je u martu ove godine poslalo inicijativu da se ovaj proizvod zaštiti i promoviše. Priznanje je stiglo u rekordnom roku od strane Agencije za bezbednost hrane BiH.

Kako se pravi kajmak?

Za jedan kilogram gatačkog kjamaka iz mješine potrebno je oko 15 litara mleka, više meseca rada i mnogo umeća proizvođača prenosi RTRS.

Potrebna su samo tri sastojka za proizvodnju: mleko, so i mešina, koja se dobija od ovčije ili jareće kože, dalje navode.

Kako pišu, kajmak se prvo "zameće" na razlivenom mleku, skuplja u drvene kace, cedi oko mjesec dana, a potom u mješini dozreva još dva meseca.

Cena mu je za kacu pre dve godine bila 1.800 dinara.

(Telegraf Biznis/Atvbl)

Video: Ovo je tačan spisak cena i proizvoda akcije "Nabolja cena" od 1. septembra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>