• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tranzicija sa godišnjeg odmora na radnu rutinu izaziva stres za 31% ljudi

A. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Praktični saveti kompanije Mars i brenda Orbit za povratak u obaveze bez nervoze

  • 0
Orbit Foto: Promo

Kako dani postaju sve kraći i manje sunčani, temperature postepeno padaju, a budilnici pomeraju na sve ranije jutarnje časove, postajemo sve svesniji da je sezona godišnjih odmora gotova. Ispostavilo se da je ovaj povratak u rutinu, i sve što nosi sa sobom, kompleksniji nego što deluje, a sa sobom donosi mikrostresove– male, nepredvidive trenutke koji kradu našu energiju, raspoloženje i motivaciju.

Od kašnjenja na sastanke do saobraćajnih gužvi i beskrajnih lista obaveza, mikrostresovi su neumoljivi momenti koji nas vrebaju iz zasede, preteći da nam ukradu energiju i entuzijazam. Prema istraživanju* kompanije Mars i brenda Orbit, čak 31% ljudi oseća nervozu pri povratku na posao ili fakultet, a 38% se bori sa stresom zbog rokova. Nije ni iznenađenje što je, kada je reč o studentima na fakultetima i školama, 44% ispitanika izrazilo da im glavna briga postaju odložene obaveze koje su pale na listi prioriteta u toku odmora.

Ali, ne brinite – Orbit ima savete kako da se izborite sa ovim "sitnim napastima" i gužve u saobraćaju, beskrajne liste obaveza ili kašnjenje na sastanke i predavanja učinite manje napornim.

  • Ne odlažite za kasnije: Nađite jedno popodne za sve one stvari koje odlažete – pranje veša, raspakivanje torbi, sređivanje stana. Čista soba – čist um!
  • Pauzirajte život na trenutak: Kada osećate da ste na ivici, priuštite sebi momenat predaha. Bilo da je to žvaka, kratka šetnja ili užina, taj mali predah može biti presudan. Orbit žvake su savršen saveznik – čak 28% ispitanika priznaje da im žvaka pomaže da se osećaju opuštenije tokom napornih dana.
  • Pronađite vreme za sebe: Nemojte dozvoliti da vas obaveze potpuno pregaze. Iskoristite pauze da se resetujete – to je vaše vreme za ponovno punjenje baterija, bilo da je u pitanju kratka meditacija, kafa s kolegama ili trenutak mira u prirodi.

Mikrostresovi su svakodnevne sitnice koje se gomilaju, ali uz malo kreativnosti možete ih pretvoriti u prilike za osveženje. Na primer, nervozno čekanje u saobraćaju iskoristite za omiljeni podkast ili brzu vežbu disanja. Pretvorite duge sastanke u igru – svaki put kada čujete reč "rok", napravite mini pauzu za istezanje ili odmorite oči. Kad se obaveze nagomilaju, preuredite ih u kratke, zabavne izazove, poput ubrzanih verzija zadataka gde se takmičite sami sa sobom ili uzmite trenutak za brzu šetnju uz omiljenu plej-listu. Tako mali mikrostresovi gube snagu, a vi vraćate kontrolu u svoje ruke.

Umesto da doživljavate povratak na posao kao teret, pretvorite ga u novi početak. Orbit poručuje: povratak u rutinu može biti vaša nova avantura, prilika da svaki dan iskoristite za male trenutke uživanja i da svaki stres pretvorite u priliku za osmeh. Zato, uzmite žvaku, duboko udahnite i krenite napred – jer najmanji koraci često donose najveće promene!

*Disclaimer: Svi dalji podaci potiču iz ovog istraživanja. Anketa je sprovedena od strane brenda Orbit u partnerstvu sa kompanijom Deep Dive Research and Consulting, i obuhvatila je 200 ispitanika. Anketa je bila aktivna od 19.04.2024. godine do 10.05.2024. godine.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Otvaranje kineskog tržnog centra RADNO

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>