• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle 158 godina poslovanja poznata nemačka pekara odlazi u stečaj: Više od 1.000 radnika strepi za posao

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pekara Šternenbakeraj osnovana je pre 258 godina, 1766. u Hehingenu a kompanija trenutno zapošljava preko 1.000 ljudi

  • 0
Pekara hleb Foto: Shutterstock

Ekonomsko okruženje za pekare u Nemačkoj godinama postaje sve izazovnije. Sve više malih i srednjih poduzeća se zatvara jer konkurencija velikih lanaca i supermarketa postaje prevelika. Ovaj proces se poslednjih godina ubrzao kao rezultat krize cena energije. U proteklih nekoliko nedelja došlo je do novih bankrota tradicionalnih pekara, od kojih je jedna Šternenbakeraj (Sternenbäckerei) iz Hehingena.

Lanac pekara sa 120 podružnica širom Nemačke već je proletos podneo zahtev za samoupravni stečaj.

Kako je prvi izvestio Švabiše Cajtung (Schwäbische Zeitung), proizvodnja u Hehingenu biće zaustavljena do kraja godine.

To je veliki udarac, budući da je ovo sedište kompanije. Koliko će poslovnica zapravo morati da bude zatvoreno, biće jasno u sledećim danima, javljaju nemački mediji.

U međuvremenu, Šternenbakeraj ima dobre vesti za svoje poslovnice u Geri (Türingen) i Sprembergu (Brandenburg): Kako se navodi u saopštenju kompanije, "sada se pojavljuju rešenja za nastavak". Moguće je da će neki investitor preuzeti tamošnje poslovnice - postoje dve u Sprembergu i tri u Geri.

Prema informacijama iz kompanije, prvi Šternenbakeraj osnovan je prije 258 godina, 1766. u Hehingenu a kompanija sada zapošljava preko 1.000 ljudi. Mnogi od njih sada se suočavaju s neizvesnom budućnošću.

Problemi u pekarskoj industriji poznati već godinama

Problemi u pekarskoj industriji poznati su već godinama. Središnje udruženje nemačke pekarske industrije primetilo je pad poslovnih brojeva barem od 2013. godine: dok je tada u zemlji još uvek postojalo 13.171 pekarsko preduzeće, 2023. bilo je samo 9.242 preduzeća.

Godinama je u padu i broj zaposlenih, poručuju iz udruženja. Posebno je poražavajući razvoj pripravnika: 2013. godine u pekarskom zanatu bilo je više od 23.000 pripravnika doke ih je 2023. godine bilo tek nešto manje od 10.000.

Insolventne pekare nisu jedine kompanije u Nemačkoj koje se trenutno bore. Tokom ove godine ekonomija ide prema rekordnim brojevima nelikvidnosti. Prema konsultantskoj firmi Falkensteg, razvoj je nešto oslabio u drugom kvartalu, prenosi Fenix.

Međutim, broj velikih stečajeva i dalje je na zabrinjavajućoj visokom nivou, kako stoji u tromesečnom izveštaju o nesolventnosti.

Dobavljači automobilske industrije bili su prvenstveno pogođeni u drugom tromesečju sa šest prijava stečaja, a slede maloprodaja, modne kompanije i građevinska industrija sa po pet stečajnih postupaka, navode nemački mediji.

(Telegraf Biznis)

Video: Šta je sve lakše preko eUprave?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>