• 0

Vreme čitanja: oko 6 min.

Kako su današnji tinejdžeri postali "roditelji svojim roditeljima"

A. V.

Vreme čitanja: oko 6 min.

Google Safe Search, OTP Junior kartica, elektronski dnevnik... – tehnološki alati i servisi koji mogu da pomognu roditeljima da preokrenu ovaj proces

  • 0
OTP Junior kartica Foto: Promo/ Stefan Đaković

Pubertet je jedno od najosetljivijih doba u odrastanju, kako za tinejdžere, tako i za roditelje, a statistike pokazuju da se poslednjih godina razmirice u tom specifičnom razdoblju najčešće dešavaju zbog – upotrebe tehnologije. Koliko vremena na internetu i telefonu je dovoljno, da li je u redu istovremeno igrati i raditi školske zadatke, koji sadržaj i mreža su prikladni za koji uzrast, predmet su diskusije u domovima tinejdžera i roditelja tinejdžera širom sveta.

Roditelji današnjih tinejdžera pretežno predstavnici generacije X i jednim delom milenijlaci, umereni su u korišćenju tehnologije, nisu previše opterećeni tehnološkim trendovima, dok je život njihove dece uslovljen usvajanjem tehnoloških inovacija. Današnji tinejdžeri, najstariji predstavnici generacije ALPHA, ili generacije CLICK, kako ih često zovu u popularnoj kulturi, pomalo indikativno rođeni su iste godine kada i Instagram – 2010, i u pogledu tehnologije neretko su "roditelji svojim roditeljima" - uče ih kako da koriste različite tehnološke funkcionalnosti.

Iako je tehnološka intuitivnost generacije CLICK sve veća i trka sa njima svakog rođenog posle 2010. je unapred izgubljena, izdvajamo pet savremenih tehnoloških aplikacija, alata i servisa za koje svaki roditelj tinejdžera treba da zna, a neke od njih možda mogu i da otkriju svojim tinejdžerima:

Elektronski dnevnik

Prvi na ovom spisku je elektronski dnevnik, jer on danas više nije stvar izbora, već nužnost odgovornog roditeljstva. Koliko god tinejdžeri smatrali da im elektronski dnevnik narušava privatnost, ovo je odličan primer kako je tehnologija doprinela većoj demokratičnosti i objektivnosti u prosvetnom sistemu jer je ovim servisom onemogućeno "prepisivanje ocena", fenomen tako poznat njihovim roditeljima, milenijalcima.

Osim toga, elektronski dnevnik ujedno je omogućio roditeljima i deci veću povezanost tokom školskih dana, dok današnji roditelji svedoče da im je ovaj servis osim bolje transparentnosti, doneo i veću sigurnost. Cilj ovakvih tehnologija i jeste da funkcionišu u zajedničkom interesu roditelja i deteta, otvarajući prostor za pravovremenu reakciju i izgradnju odnosa poverenja i iskrenosti u ovom osetljivom dobu.

OTP Junior kartica Foto: Promo/ Stefan Đaković

Google safe search

Apsolutni MUST za svakog roditelja je da zna kako da podesi adekvatan GOOGLE SAFE SEARCH. Funkcionalnost koju je Google razvio i kontinuirano je unapređuje, znatno je bolje rešenje od raznih "nanny" programa koji decu štite decu od loših sajtova, ali ih ujedno ograničavaju da pristupaju sadržajima primerenim njihovom uzrastu, kao što su zbirke sa domaćim ili matematičkim zadacima, virtuelne lekcije za školu, materijali i filmovi za školske eseje.

Podešavanja Safe Search-a mogu se prilagoditi prema specifičnim i individualnim potrebama, a korisnici mogu sami birati da li žele da ga uključe ili isključe.

Iako nije nepogrešiv, ovaj alat značajno pomaže u filtriranju i zaštiti od neprimerenih rezultata pretrage, ostavljajući dalje otvoren prostor za pristup sadržaju koji je tinejdžerima potreban.

OTP Junior platna kartica i OTP m-bank aplikacija za juniore 

Već godinu dana, jedinstvena na srpskom tržištu, OTP Junior platna kartica za tinejdžere od 11 do 18 godina, samo u prvoj godini od svog lansiranja stekla je više od 5,000 korisnika. Ova kartica, idealan je poklon, ako u očima svog tinejdžera hoćete da ispadnete, rečeno njihovim jezikom, "sigma" mama ili tata, i deo svog znanja o tehnologiji zapravo vi prenesete njima.

OTP Junior kartica je namenjena deci, a izmišljena za roditelje, jer omogućava dečacima i devojčicama da potpuno samostalno obavljaju plaćanja, podižu novac na bankomatu ili kupuju na internetu, dok roditelj ima realan uvid i potpunu kontrolu nad svim njihovim troškovima u realnom vremenu. Kartica se vodi se na ime deteta, ali je vezana za račun roditelja i izuzetno je praktična za svaki dan u kom dete samostalno obavlja različite transakcije – džeparac, užina, knjižara, plaćanja tokom boravka na ekskurziji u zemlji ili inostranstvu, online plaćanja i podizanje novca sa bankomata.


KAKO DO OTP M-BANKING APLIKACIJE ZA JUNIORETinejdžeri uzrasta od 11 do 18 godina čiji su roditelji otvorili Junior paket mogu brzo i jednostavno da aktiviraju OTP m-bank aplikaciju namenjenu juniorima.
  • Prvi korak je da dete na svoj telefon preuzme standardu OTP m-bank aplikaciju putem AppStore-a, Play Store-a i AppGallery-a, u zavisnosti od uređaja koji koriste.
  • Drugi korak je identifikacija, gde je potrebno uneti broj računa Junior paketa i mobilnog telefona deteta.

Nakon toga, OTP m-bank aplikacija će automatski prepoznati da je u pitanju dete korisnik i prilagoditi izgled i funkcionalnosti namenjene isključivo Juniorima.


Kartica je povezana sa računom roditelja, u koje dete nema uvid, a roditeljima u realnom vremenu stižu notifikacije o svim plaćanjima koja njegovo dete obavlja, sa mogućnošću da podešava, određuje i menja dnevne limite svakodnevne potrošnje.Koliko god bili spretni sa aplikacijama i društvenim mrežama, današnji tinejdžeri gotovo nikada nisu imali priliku da se susretnu sa e-banking i m-banking aplikacijama, a OTP banka je kroz nedavnu digitalnu nadogradnju za sve svoje Juniore omogućila i pristup OTP m-banking aplikaciji za Juniore.Za razliku od standardne OTP aplikacije za odrasle, kada tinejdžeri od 11 do 18 godina koji su vlasnici Junior kartice preuzmu aplikaciju i unese podatke računa ili kartice, ona se automatski menja i prilagođava njima, kako izgledom tako i posebnim opcijama. Najznačajnije među njima su provera stanja na računu (bilo kada, bilo gde, bez logovanja, u samo dva klika), prenesi (opcija slanja novca unosom broja mobilnog telefona osobe kojoj se šalje novac), svet zabave (mogućnost kupovine vaučera za digitalne servise različitih namena: striming, muzičke, gejming i druge platforme), svet popusta (mogućnost korišćenja brojnih popusta i privilegija koje je OTP banka omogućila svim svojim klijentima), ali i vrlo edukativna opcija moje finansije (omogućava prikaz i organizovanje sredstava po kategorijama - užina, igrice, odeća i slično, gde deca uče kako da upravljaju svojim džeparcem).Uz sve ove pogodnosti, namena OTP kartice je da bude i jedan od sistemskih alata u daljem jačanju finansijske pismenosti mladih, tako što će kroz konkretan proizvod i aplikaciju tinejdžerima praktično pokazati kako funkcionišu finansijske procesi i upravljanje novcem. I ne zaboravimo, plaćanje telefonom je naravno moguće za sve Juniore, odnosno putem Apple Pay-a za one starije od 13, a Google Pay-a za tinejdžere starije od 16 godina.
OTP Junior kartica Foto: Promo/ Stefan Đaković

TIK TOK

I kao što je prvi na ovom spisku, elektronski dnevnik, nužnost, tako je i poslednji TIK TOK – da li ste zaista roditelj tinejdžera ako ne znate kako funkcioniše TIK TOK?

Ne dozvolite da vas iznenadi pokušaj snimanja nekog smešnog plesa koji trenduje na tik toku, ili vas zbuni novi rečnik i žargon koji tinejdžeri koriste, a stvara se upravo na ovoj platformi. Uz sav otpor koji prvobitno može da vam izazove, najtopliji savet za roditelje tinejdžera je da otvore TIK TOK naloge, vide kako "nadmoćan" algoritam funkcioniše, razumeju bolje svet svojih tinejdžera i svet oko sebe, jer TIK TOK je mnogo više od mreže na koju se postavljaju samo smešni klipovi i tinejdž čelindži, to je platforma koja u svakom momentu može da ponudi vizuelni odgovor na skoro svako pitanje i daje neiscrpne mogućnosti za učenje, edukaciju i razvoj veština i afiniteta. Na kraju, zašto samo tinejdžeri da se zabavljaju, ako mogu i roditelji?

(Telegraf.rs/PR)

Video: Newsmax televizija počela sa radom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>