• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Studentkinji umesto stipendije uplaćeno skoro milion evra: Ono što je prvo uradila šokiralo je mnoge

Vreme čitanja: oko 1 min.

Meloni je u subotnjem intervjuu za informativni program TG5 potvrdila incident, rekavši da očekuje da pravosudni sistem istraži šta se dogodilo i šta možda stoji iza kompromitacije podataka

  • 1
studenti, studentkinja, test, prijemni Foto: Shutterstock

Za Sibongile Mani, studentkinju koja je pohađala Univerzitet Walter Sisulu (WSU) u Južnoj Africi, teorijski scenario o iznenadnoj uplati ogromne sume novca postao je stvarnost. Mani je, poput mnogih studenata, primala državnu stipendiju kako bi pokrila troškove studija, međutim, jednog dana suočila se sa neočekivanom situacijom – na njen račun greškom je uplaćeno neverovatnih 14 miliona južnoafričkih randa, što je tada iznosilo oko 798.000 američkih dolara.

Umesto da odmah obavesti banku o ovoj grešci, Mani je odlučila da iskoristi situaciju i krenula u šoping. Kupovala je skupu odeću, alkoholna pića i najnovije modele iPhone uređaja. Ukupno je uspela da potroši oko 40.000 dolara pre nego što su nadležni otkrili šta se dešava.

Mani je uhvaćena nakon što je u prodavnici ostavila bankovni izvod, koji je pokazao da na računu ima preostalih 13,6 miliona randa. Njen nagli porast u trošenju novca nije mogao proći nezapaženo. Sekretar ogranka Južnoafričkog studentskog kongresa, izjavio je za Herald Live kako je "odjednom počela da troši neverovatne sume novca". Dodao je i kako je priređivala raskošne zabave za prijatelje i obasipala ih poklonima, bez ikakve brige o troškovima, piše Klik.

Zanimljivo je da nije morala vratiti novac koji je potrošila.

Ovaj slučaj postavlja pitanje, šta biste trebali učiniti ako se nađete u situaciji da vam na račun legne ogromna i neočekivana suma novca? Finansijska savetnica Bev Shackleton savetuje da je malo verovatno da će se to dogoditi, ali ako se dogodi, najvažnije je odmah obavestiti banku, prenosi Unilad.

(Telegraf Biznis)

Video: Kampanja Čuvarkuća, stvarano u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pametni

    16. oktobar 2024 | 09:05

    Da, obavesti budalu koja je pogresila da je pogresila. Banka ima prava na gresku, ali klijent nema ?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>