• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čovek dobija 133.000 evra 15 godina nakon otkaza: Vlasnici firme ne mogu da veruju šta piše u presudi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema izveštaju sa suda, muškarac je radio na pola radnog vremena kao pomoćni radnik u kuhinji tri i po godine pre nego što je dao otkaz 2009. godine

  • 0
Radnik, radno vreme Foto: Shutterstock

Švajcarski sud presudio je u korist bivšeg zaposlenog ćevabdžinice, i to 15 godina kasnije. Naime, zaposleni je dao otkaz i sada će ćevabdžinica isplatiti odštetu u iznosu od 133.000 evra za prekovremeni rad i neiskorišćen godišnji odmor.

Za prekovremeni rad i neiskorišćen godišnji odmor čovek iz Švajcarske dobiće 125.000 franaka (što je protivvrednost oko 133.000 evra), nakon 15 godina nakon od otkaza. Savezni sud presudio je u korist bivšeg zaposlenog ćevabdžinice, pišu švajcarski mediji. Pored odštete, poslodavac mora platiti i sudske troškove od 5.000 franaka (oko 5.300 evra).

Tri i po godine radio kao pomoćni radnik u ćevabdžinici

Prema izveštaju sa suda, muškarac je radio na pola radnog vremena kao pomoćni radnik u kuhinji tri i po godine pre nego što je dao otkaz 2009. godine. Nekoliko godina kasnije pokrenuo je sudski postupak kako bi dobio naknadu za neplaćeni rad. Prema pisanju švajcarskih medija, Savezni sud je potvrdio odluku nižeg suda, koji je svedočanstva u korist muškarca smatrao verodostojnim, prenosi Fenix.

Bez isplate od poslodavca – šta sada?

U sličnim slučajevima u Nemačkoj, međutim, često nije bilo dodatnog plaćanja. Ako poslodavac ne isplati platu, zaposleni i honorarci moraju brzo reagovati. Zaposleni treba pismenim putem da upozore poslodavca i odrede mu rok. Ako ne dobijete novac, može se podneti platni nalog ili zahtev za platu Radnom sudu. Ako su isplate neizmirene najmanje dva meseca, rad se može odbiti sve dok je to saopšteno u pisanom obliku.

Frilenseri takođe treba pismeno da upozore klijenta. Ako to nema efekta, jedina opcija je ići na građanski sud za platni nalog ili tužbu za platu. Moraju se poštovati rokovi zastarelosti i trogodišnji rokovi. Sličan postupak važi i za ugovore na određeno vreme, pri čemu morate upozoriti ugovornog partnera i, po potrebi, preduzeti pravne radnje.

(Telegraf Biznis)

Video: Vučić: Srbija ima velike snove i ponašaće se kao pouzdan partner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>