• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za njih je život borba: Socijalu prima 140.000 građana Crne Gore, čak petina u riziku od siromaštva

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nadležni su posebno zabrinuti za mlade, jer je svaki četvrti od 18-24 godine u riziku od siromaštva

  • 0

Petina građana Crne Gore živi u riziku od siromaštva. Nadležni su posebno zabrinuti za mlade, jer svaki četvrti od 18-24 godine spada u ovu kategoriju. Čak 140.000 građana prima socijalna davanja, koja su u septembru iznosila gotovo 19 miliona evra. Ipak, država ne planira povećanje tih rashoda u korist siromašnih.

Tako i Nada Radović deli sudbinu petine građana Crne Gore - živi na rubu egzistencije. Mada, kako sama kaže, ne živi nego preživljava.

Treća je decenija kako je podstanarka, a socijalna pomoć od 179 evra ne može da pokrije mesečne troškove.

- Mnogi moji prijatelji koji su radili i koji su u penziji su na rubu egzistencije. Kako se snalazim? Ne znam ni sama - kaže ona.

I dok građani poput Nade ne znaju kako da se snađu, nadležni su upoznati sa statistikom da je 20,6 odsto građana u riziku od siromaštva, naročito mladi.

Damir Gutić, ministar socijalnog staranja, brige o porodici i demografije potvrdio je za Dnevnik TVCG da su trećina mladih u Crnoj Gori od 0 do 18 godina u riziku od siromaštva.

- Kada kažemo da su u riziku od siromaštva ovih 20,6 odsto, to znači da su oni ispod one linije gde ne moraju nužno biti siromašni, ali imaju dohodak koji ih dovodi u tu kategoriju da budu u riziku - pojašnjava Gutić.

A taj dohodak za četvoročlanu porodicu nije veći od 600 evra, piše RTCG.

Brojnim primerima nemaštine svedoče i u Crvenom krstu u Podgorici.

- Njima treba hrana, garderoba, grejanje, često je i bolest u kući - kaže Dragan Božović iz Crvenog krsta.

Zato, Božović upozorava na hitnost odgovora institucija i potrebu za trajnim rješenjima.

S druge strane, iz nadležnog ministarstva kažu da 140.000 građana prima socijalna davanja, koja su u septembru ukupno iznosila gotovo 19 miliona evra.

- Čak 18 vrsta davanja idu ka ranjivim grupama i ka nekim grupama koje ne moraju nužno biti siromašne. U tom smislu rad Vlade i ministarstva je konstantan. Kada govorimo o davanjima koja su direktno usm erena za materijalno obezbedjenje porodice, oni čine tek četvrtinu svih tih rashoda. Da li postoji plan za povećanje tih rashoda? Ne - kategoričan je Gutić.

I pored takve poruke nadležnog ministra, Nada Radović poručuje da je život borba.

- Borićemo se - zaključuje ona.

(Telegraf Biznis)

Video: Ovo je tačan spisak cena i proizvoda akcije "Nabolja cena" od 1. septembra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>