• 0

Pobuna u Amazonu: Radnici ne daju softver državi

Predstavnici deoničara zabrinuti su zbog mogućeg kršenja ljudskih prava u slučaju da tehnologiju za prepoznavanje lica

  • 0

Amazonova tehnologija za prepoznavanje osoba na fotografijama postala je jedna od glavnih tački sukoba Skupštine deoničara i vođstva kompanije.

Naime, predstavnici deoničara zabrinuti su zbog mogućeg kršenja ljudskih prava u slučaju da tehnologiju za prepoznavanje lica Recognition počnu da koriste policija i obaveštajne službe, piše Novac hr.

- Jednostavno je previše rizika s ovom tehnologijom u rukama vlada. Tehnologija bi omogućila masovni nadzor, čak i da je 100 odsto precizna, što, naravno, nije - rekla je direktorka Koalicije za odgovorne investicije Meri Bet Galager.

Ona kao glavni problem navodi da bi takva tehnologija mogla ozbiljno da promeni društvene navike ljudi.

- Ne želimo da je koriste organi reda zbog uticaja koji će imati na društvo – ljude bi moglo da obeshrabri da izlaze na javna mesta gde misle da bi mogli da se prate - kaže Galager.

Amazon je svoj sistem ponudio na prodaju Američkoj imigracijskoj i carinskoj službi, nakon čega su protiv te tehnologije ustala brojna udruženja građana za zaštitu ljudskih prava, ali i sami zaposleni Amazona.

Rekognition može na fotografijama da prepozna osobe iz baze podataka, da proceni da li se na slikama nalazi nepodoban sadržaj, može da razazna pol osobe, rasu, njeno raspoloženje i mnoge druge informacije.

Zabrinuti deoničari predložili su dve rezolucije o kojima se raspravljalo – prva poziva na profesionalno istraživanje mogućih uticaja tehnologije ako bi se njome koristile državne agencije, a druga ide i korak dalje te zahteva moratorijum na prodaju tehnologije vladama dok se potencijalne štete znatno ne umanje.

VIDEO: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf.rs/Novac.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>