• 0
 ≫ 

Podaci jesu nova nafta, a Srbija je počela gradnju Državnog data centra gde će ih čuvati

 ≫ 

Ovo će biti najmoderniji infrastrukturni centar

  • 0
Ana Brnabić

Foto: Slobodan Miljević

U Kragujevcu je danas počela izgradnja Državnog data centra koji će obezbediti čuvanje podataka od velike važnosti za državu, a postavljanju kamena temeljca prisustvovala je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Premijerka je istakla da će za 12 meseci Srbija dobiti jedan od najmodernijih data centara u svetu, u koji će biti uloženo 30 miliona evra i koji će, kako je rekla, voditi Srbiju u budućnost novih investicija i tehnologija.

Ona je ocenila da je izgradnja Državnog data centra važna zbog pune bezbednosti podataka građana, a Srbija će se time naći na mapu zemalja koje imaju svopstveni data centar za čuvanje i bezbednost podataka.

Navela je da će to biti najmoderniji infrastrukturni centar, a uz sve ono što je do sada urađeno u eUpravi, naglasila je, to će omogućiti još bržu upravu.

Ana Brnabić

Foto: Slobodan Miljević

Treća važna stvar, navela je premijerka, jeste da je to veliki korak u daljem pozicioniranju Srbije kao zemlje koja je kredibilna destinacija za investcije.

- Podaci su danas nafta. Najbolja stvar je ako neko vas izabere da čuvate podatke, to mnogo govori o vama, da ste bezbedna, stabilna, predvidiva, kredibilna destinacija za investicije - navela je Ana Brnabić.

Poslednji razlog je taj što to pokazuje da Srbija, njene građevinske kompanije, uprava, fakulteti i kadrovi mogu da izgrade najmodernije tehnološki najzahtevnije projekte.

- Izgradnju Državnog data centra postavila sam sebi za cilj još kao ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Tada sam govorila da naša državna uprava mora da izgleda drugačije, da više ne maltretiramo građane s papirima i čekanjima na šalteru. Sve smo to zaobišli uvođenjem moderne tehnologije i transformacijom uprave koja je sada u službni građana - rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla da je to uvedeno, iako Srbija za takve projekte nije imala osnovnu infrastruktru.

Ana Brnabić

Foto: Slobodan Miljević

Podsetila je da su najpre podaci iz matične knjige rođenih prevedeni u elektronski oblik, zatim podaci o državljanstvu, a onda je uveden centarni registar građana.

- U jednom trenutku pitala sam gde čuvamo te naše podatke, i to malo koje imamo u elektronskom obliku, ispostavio se da se oni čuvaju pojedinačno u svakom ministarstvu u nekoj maloj sobi bez adekvatnog napajanja, hlađenja i sigurnosti - navela je Brnabićeva i dodala da je iz tog razloga osnovana Kancelarija za IT i eUpravu.

Prema njenim rečima, Kancelarija je za dve godine uspela da uradi ono što država nije uradila prethodnih 15 godina, da je uradila čak i više nego neke razvijenije države za sedam ili deset godina.

Podseća da je jedan od prioriteta bio napraviti Državni data centar koji se nalazi u Beogradu, gde se trenutno čuvaju svi podaci građana, privrede i države i koji su iz malih kancelarija ministarstava prebačeni u taj centar.

Razvoj eUprave, istakla je premijerka, zahtevao je i veći prostor za čuvanje podataka, te su osim matične knjige i državljanstva, vremenom elektronski oblik dobili sud, zdravstveni karton, recept, upisivanje u vrtić…

Ana Brnabić

Foto: Slobodan Miljević

- Sledeće važno pitanje koje smo postavili jeste u kakvim se bezbednosnim uslovima čuvaju podaci građana. Potrebna nam je još jedna bezbednosna brana za podatke. Mnoge naprednije zemlje svoje podatke čuvaju u nekim drugim zemljama, mi nismo želeli to da uradimo, već smo odlučili da naši podaci budu čuvani u našoj zemlji - podvukla je Brnabićeva.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović potpisao je danas i tri Memoranduma o razumevanju s predstavnikom kompanije Microsoft u Srbiji Željkom Vojinovićem, direktorom za javni sektor centralne i istočne Evrope za kompaniju Microsoft Kostasom Lukasom, predstavnikom Oracle u Srbiji Vladimirom Kneževićem i predsednikom Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica Bojanom Kekićem.

Naime, te tri kompanije će postati prve komercijalne kompanije koje nameravaju da svoje podatke čuvaju u tom centru.

Izgradnja Državnog data centra je infrastrukturni projekat od nacionalnog značaja koji će obezbediti čuvanje podataka, sistemsku i bržu izgradnju informacionih sistema elektronske uprave, efikasnije povezivanje različitih baza podataka i razvoj različitih usluga eUprave za građane, privredu, i državu.

Data centar će biti i regionalni centar za čuvanje podataka koji će imati deo namenjen komercijalnim korisnicima.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari