• 8
 ≫ 

Arsenu se nije dopala proteza za nogu, odštampao je novu - sada ceo svet zna za beogradski startap

 ≫ 

Svaki proizvod je unikatan, i sve je više tražen, nažalost ili na sreću

  • 8
obloge

Foto: Pirate art

Divno je kada startapi nađu svoju primenu i počnu da rade na onome što je i njihova svrha, a to je da rešavaju probleme. Divno je, u isto vreme i nezgodno, kada rešavaju medicinske nedostatke.

Spoj kreativnosti, razumevanja, načina pristupa i rada na takvim proizvodima je neupitan. Posebno, ako se krene od ličnog primera.

 

Pirate art, mladi startap iz Beograda, bavi se proizvodnjom unikatnih estetskih obloga za ektremitete onih koje koriste protetičko pomagalo. Namenjene su osobama sa invaliditetom.

Pozitivan uticaj na samopouzdanje tih osoba i njihovu socijalnu integraciju, je nemerljiv. Oni koji čine ovaj startap to znaju. Tako su i nastali.

Jedan od članova tima, Arsen Arsenović je i sam osoba sa invaliditetom. Nije mu se dopala njegova proteza pa je konstruisao i napravio estetsku oblogu za svoje lične potrebe. Tada se javila ideja za pokretanjem startapa kako bi estetske obloge učinili dostupnim i drugim osobama sa invaliditetom kojima su potrebne.

Njih trojica, sa svojih 25 godina su uspeli da naprave proizvod koji je višestruko jeftiniji od sličnih proizvoda konkurencije, i da za manje od godinu dana prođu put od ideje do gotovog proizvoda i uspešno izađu na tržište. Svakim danom se sve više razvijaju, unapredjuju proizvod i žele da prošire tim.

obloge

Foto: Pirate art

Ali još nemaju za to sredstava. U Naučno tehnološkom parku trenutno imaju svoju kancelariju, što im je olakšavajuća okolnost kada je reč o finansijama, ali i značajna zbog saradnje sa drugim startapima.

Konkurišu za Fond za inovacionu delatnost, i nadaju se da će time dođi do dodatnih finansija, jer žele da -još više obore cenu svog proizvoda.

- Želimo da se proširimo malo i na Hrvatsku, BiH, ceo Balkan, jer nemamo konkurenciju na tom tržištu. Mi nismo još ni formirali cene, nego od slučaja do slučaja - kaže za Telegraf Biznis Nikola Matić jedan o osnivača.

Materijal i plastiku nabavljaju od beogradskih firmi. Ali njihova proizvodnja je specifična upravo zbog toga što svoje proizvode izrađuju putem tehnologije 3D štampe.

obloge

Foto: Pirate art

- Za ceo proces, od momenta naručivanja, do isporuke, treba oko desetak dana. 3D je izuzetno precizna tehnika, i to nam je važno jer je specifičan proizvodi, mora da se meri, i radi se tako. Ipak to nije rešenje za veliku proizvodnju, ali radimo na tome da istu unapredimo - kaže Matić.

Kako objašnjava upravo zbog krhosti tehnike, mana je čvrstoća, pa obloge traju više meseci.

Može da se bira i boja i materijal, a uskoro će imati i dve aplikacije za naručivanje proizvoda. Ipak, ne traže investitora.

- Imamo potencijala. Verujemo da možemo dosta toga da uradimo. Bilo bi tužno na kraju da posustanemo i da nas neko tek tako kupi -

 

Da i protetička pomagala mogu da izgledaju lepo, dokaz je svaki njihov model. Nikada ne rade dva ista.

Za ove dve godine, puni su anegdota, greška u redosledu boje, kašnjenja klijenata na avion, neodgovarajuće mere...ali rezultat na kraju, i osmeh onih kojima je obloga pomogla da se osećaju bolje, sve do nadomesti.

Svaka obloga je unikatna i napravljena je po merama i željama kupca. Najviše ih je trenutno sa Bliskog istoka. Iz Libije naročito.

VIDEO: Upoznajte Marinu, jedinstvenu vicešampionku sveta u plesu

(Vesna Bjelić/v.bjelic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>