• 0
 ≫ 

Suosnivač Epla: Preveliki je, kompanija mora da se podeli na dva dela

 ≫ 

"Postali su preveliki, previše je to moćna sila u nažem životu "

  • 0

Suosnivač Epla Stiv Voznijak kritikovao je velike tehnološke kompanije zbog monopopla i zloupotrebe njihove moći, rekavši da je Epl trebalo da se podeli u dve nezavisne kompanije još davno.

- Zaista sam protiv monopola koji se koristi u nepoštenim manirima, tome da se ne otvara svetu i ravnopravnoj konkurenciji, korišćenju moći na nepošten način, i mislim da se to u Big Tech-u dogodilo mnogo puta - rekao je Voznijak u intervjuu za Blumberg.

Napomenuo je da kompanija sa snažnim prisustvom na jednom tržištu koja koristi tu prisutnost za rast na drugom tržištu "je nekako nepoštena", napomenuvši da "favorizije podelu kompanija i trenutne antimonopolske istrage".

- Voleo bih da se Epl i sam odavno rastavio i odvojio nezavisne delove daleko i pustio i da razmišljaju nezavisno, kao što je HP uradio kada sam ja bio tamo - rekao je Voznijak, aludirajući na rascep HP-a 2015. godine, kada je kompanija podeljena na odeljenje štampača i računara (HP) s jedne strane, i skladištenje podataka i poslovanje preduzeća (HPE) sa druge strane.

- Mislim da je Big Tech postao prevelik, to je previše moćna sila u našem životu, i to nam je oduzelo izbor - zaključio je Voznijak.

Tokom devedesetih kompanija je preduzela i neke korake ka tome, na primer Newton division, međutim, kada se Stiv Džobs vratio u Epl, povukli su projekat, kao i mnoge druge tada.

Za razliku od Fejsbuka i Amazona, Epl još uvek nije predmet zvanične antimonopolske istrage, mada se suočio sa brojnim žalbama protiv kršenja zakona koje su podnele treće strane, a tu je i zvanična istraga koja je pokrenuta u Rusiji nakon što ju je kompanija za sajber-bezbednost Kasperski Lab optužila za nelojalnu konkurenciju na tržištu aplikacija za pametne telefone.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>