• 0

Suosnivač Epla: Preveliki je, kompanija mora da se podeli na dva dela

"Postali su preveliki, previše je to moćna sila u nažem životu "

  • 0

Suosnivač Epla Stiv Voznijak kritikovao je velike tehnološke kompanije zbog monopopla i zloupotrebe njihove moći, rekavši da je Epl trebalo da se podeli u dve nezavisne kompanije još davno.

- Zaista sam protiv monopola koji se koristi u nepoštenim manirima, tome da se ne otvara svetu i ravnopravnoj konkurenciji, korišćenju moći na nepošten način, i mislim da se to u Big Tech-u dogodilo mnogo puta - rekao je Voznijak u intervjuu za Blumberg.

Napomenuo je da kompanija sa snažnim prisustvom na jednom tržištu koja koristi tu prisutnost za rast na drugom tržištu "je nekako nepoštena", napomenuvši da "favorizije podelu kompanija i trenutne antimonopolske istrage".

- Voleo bih da se Epl i sam odavno rastavio i odvojio nezavisne delove daleko i pustio i da razmišljaju nezavisno, kao što je HP uradio kada sam ja bio tamo - rekao je Voznijak, aludirajući na rascep HP-a 2015. godine, kada je kompanija podeljena na odeljenje štampača i računara (HP) s jedne strane, i skladištenje podataka i poslovanje preduzeća (HPE) sa druge strane.

- Mislim da je Big Tech postao prevelik, to je previše moćna sila u našem životu, i to nam je oduzelo izbor - zaključio je Voznijak.

Tokom devedesetih kompanija je preduzela i neke korake ka tome, na primer Newton division, međutim, kada se Stiv Džobs vratio u Epl, povukli su projekat, kao i mnoge druge tada.

Za razliku od Fejsbuka i Amazona, Epl još uvek nije predmet zvanične antimonopolske istrage, mada se suočio sa brojnim žalbama protiv kršenja zakona koje su podnele treće strane, a tu je i zvanična istraga koja je pokrenuta u Rusiji nakon što ju je kompanija za sajber-bezbednost Kasperski Lab optužila za nelojalnu konkurenciju na tržištu aplikacija za pametne telefone.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke