• 1

Doček na ćirilici u zemlji ribe i pirinča: "Nadam se Ali peju za nekoliko meseci u Srbiji"

Premijerka Ana Brnabić nastavila je posetu Kini obilaskom Džeđang provincije, jedne od privredno najrazvijenijih oblasti, i posetom njenom sedištu, gradu Hangdžou.

  • 1
Alilbaba, Ana Brnabić, Kina Foto: Milena Đorđević

Hangdžou je jedan od pilot gradova za razvoj 5G mreže, a premijerka Srbije je u tom gradu obišla neke od najvažnijih kineskih kompanija - “Alibabu”, “Hikvision” i “haj tek" park "Dream town".

Premijerka je, u pratnji ministara koji sa njom borave u Kini, posetila muzej “Alibaba grupe”, a na samom ulazu, na velikom video bimu, srpsku delegaciju je dočekala dobrodošlica ispisana na srpskom jeziku, na ćirilici.

Ana Brnabić, Hangdžou, Kina Milena Djordjevic

Predsednicu srpske vlade dočekao je prvi čovek “Alibabe” Džang Jong, koji joj je bio “vodič” u muzeju, u kojem su predstavljene inovativna rešenja te kompanije, koja pokazuju zašto je “Alibaba” prva kineska internet kompanija koja je postala globalno prepoznatljiva.

Brnabić je obišla i kompaniju “Hikvision”, u kojem je, između ostalog moglo da se vidi i softver za prepoznavanje lica - na osnovu skeniranog lica, softver prepoznaje pol, godine starosti i visinu jedne osobe.

Ðedžang provincija nalazi se na srednjem istoku Kine i izlazi na Istočno kinesko more. Ima 57 miliona stanovnika i deseta je po veličini u Kini. Smatra se jednom od najbogatijih kineskih provincija - četvrta je po svom BDP-u i peta po BDP-u po glavi stanovnika.

Poznata je u Kini kao “Zemlja ribe i pirinča”.

Ana Brnabić, Hangdžou, Kina Foto: Milena Đorđević

Provincija sve više zasniva svoj razvoj upravo na digitalnoj ekonomiji, koju pokreću “Alibaba” i mnoštvo malih i srednjih kompanija. Za razliku od Šangaja, koji se smatra “bastionom” državnog sektora, Ðedžang provincija je druga u Kini po snazi privatnog preduzetništva. Digitalna ekonomija čini glavnu pokretačku snagu ekonomskih i ruštvenih reformi reform i učestvuje 41,5 odsto u regionalnom BDP-u.

Premijerka je, sa delegacijom, iz Šangaja u Hangdžou, stigla brzim vozom, koji je udaljenost od gotovo 200 kilometara prešao samo za oko 45 minuta.

"Nadam se “Ali peju” za nekoliko meseci u Srbiji"

Alilbaba, Ana Brnabić, Kina Foto: Milena Đorđević

Brnabić je izjavila nakon obilaska kompanije “Alilbaba”, da se nada da će u narednih nekoliko meseci u Srbiji biti omogućeno plaćanje preko Ali peja, platforme za mobilnu i onlajn naplatu na internetu, koju je kreirala “Alibaba grupa”.

Reč je o platform za mobilna plaćanja, koja ima gotovo milijardu korisnika.

- Nadam se da u narednih nekoliko meseci završavamo sa ''Ali pejom'' za njihov sistem uplata, odnosno platni promet u Srbiji - rekla je Brnabić i dodala da bi to bilo važno i za sve veći broj kineskih turista koji dolaze u Srbiju.

Ona je navela da su u toku razgovori, koje sa srpske strane vodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Dodala je da bi sledeći korak bio logistički centar, kao i da je namera da se nastave razgovori i sa Alibabom i sa drugim kompanijama da otvore svoje razvojne centre u Srbiji.

Ana Brnabić, Hangdžou, Kina Foto: Milena Đorđević

- Ne mogu da kažem da će oni otvoriti razvojni centar, ali mi ćemo dati sve od sebe - rekla je premijerka.

Podsetila je da je Srbija sada, zahvaljujući izmenama pravnog okvira i poreskog okruženja, od januara ove godine najkonkurentnija zemlja u Evopri za ulaganje u istraživanja i razvoj, inovacije i stvaranje intelektualne svojine.

Primetila je i da su kompanije koje je danas obišla osnovane pre samo dve decenije, a danas zapošljavaju i 100.000 ljudi, što pokazuje da kada postoje podrška države, otvoren ekonomski sistem, dobra sredina za inovacije može is vet da se te promeni za 25 godina, a ne jedna zemlja.

Ana Brnabić, Hangdžou, Kina Milena Djordjevic

- Ovo sve pokazuje koliko Srbija potencijala ima i koliko može brzo da trči, posebno ako uspemo da napravimo ovakva partnerstva. Onda pričamo o potpuno drugacicjoj zemlji za sedam do 10 godina - rekla je Brnabić.

Upitana koji bi od sistema koji je danas video u Kini, volela da vidi u Srbiji, odgovorila je kratko - sve.

- Sve sisteme bih volela i trudiću se da sve od ovoga imamo u Srbiji. I ne samo da imamo sve u Srbiji, već je moja želja da Srbija bude evropski centar za ove softvere, virtuelne platforme, klaud sisteme… Da sve to za Evropu bude u Srbiji - zaključila je Brnabić.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>