• 0

Skandal koji je otkrio suosnivač Epla: Kreditna kartica ne veruje ženama

Algoritam Eplove kreditne kartice diskriminiše korisnike po polu, na šta je ukazao i suosnivač Epla.

  • 0
Apple headquarters - apple card

Foto: Profimedia/AFP

Sosnivač Epla Stiv Voznijak pridružio se internet debati i optužbama da Eplova kreditna kartica diskriminiše korisnike.

Poslednjih nekoliko dana izvesni broj korisnika kreditne kartice Apple Card objavio kako su primetili diskriminaciju kada je reč o odobravanju kreditnih limita. Naime, u SAD-u je uobičajeno da supružnici dele bankarske račune, imaju zajedničku imovinu, pa samim tim i isti kreditni rejting. Uprkos tome, gotovo po pravilu supruge su dobijale značajno manja kreditna odobrenja na ovoj kartici od svojih bračnih partnera.

 

U nekim slučajevima razlike u odobrenim limitima bile su ogromne – čak do 20 puta veći limiti odobravani su u korist muškaraca.

Posle većeg broja prijava, od kojih je jedna došla i od samog suosnivača Epla, nadležne američke finansijske institucije pokrenule su istragu.

Ukoliko se pokaže da su algoritmi koji obrađuju podatke o bonitetu korisnika i dodeljuju im limite diskriminisali žene, oni koji su izdali karticu, u ovom slučaju Goldman saks i Epl, naći će se u sukobu sa zakonom.

Eplova kartica, na tržište je lansirana ovog leta, a Epl na njoj zarađuje od kamata, ali s druge strane, vlasnicima daje i određene popuste na svoje uređaje.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>