• 1

Nemačka vlada mora da plati 886.000 dolara Majkrosoftu jer se nije prebacila na Windows 10

Gugl je obećao da će nastaviti da podržava "Google Chrome" na Windows-u 7 najkasnije do 15. jula 2021. godine

  • 1

Majskrosoft je 14. januara poslednji put ažurirao Windows 7, što znači da sve kompanije koje ga koriste sada moraju da kupe "Extended Security Updates" licencu, jer im američki gigant više neće obezbeđivati bezbednosne ispravke za ranjivost ili greške u operativnom sistemu. Jedan od korisnika, koji se našao "na udaru" nove strategije, jeste vlada Nemačke koja će morati da plati 886.000 dolara.

Prema pisanju nemačkih medija, vlada još ima 33.000 radnih stranica na Windows-u 7. Da bi nastavila da prima apdejtove produžene podrške, Majkrosoftu mora da plati nadoknadu za svaki uređaj, što je vrlo skupo. Cena zavisi od toga koja verzija Windows-a 7 je bila korišćena. Tokom prve godine, oni koji i dalje budu koristili ovaj operativni sistem, moraće da plate 25 dolara po uređaju. Svake naredne godine cifra se udvostručuje.

Korišćenje Windowsa 7, nakon ukidanja podrške, previše je rizično, posebno za kompanije, jer ih to potencijalno ostavlja otvorenim za pretnje, tako da bi ih prelazak na Windows 10 svakako mogao koštati manje.

Nemački list "Handelsblatt" preneo je da je vlada ove zemlje započela proces prelaska na Windows 10 još 2018, ali nije bila u stanju da apgrejduje svaku radnu stranicu na vreme. To znači da sada 20.000 od 85.000 uređaja u Berlinu, i dalje koristi Windows 7.

Nemačka vlada nije jedina, mnoge kompanije nisu uspele da na vreme isprate ovu promenu koju je uveo Majkrosoft.

Za firme, prelazak na novi operativni sistem može biti dug i naporan proces. Za one koje se oslanjaju na "Google Chrome", za svoje web ili Saas aplikacije, "Google" je obećao da će nastaviti da podržava platformu na Windows-u 7 najkasnije do 15. jula 2021. godine.

(Telegraf Biznis/Techspot)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke