• 5

Кako Četvrta industrijska revolucija menja tržište rada: Neka zanimanja nestaju, ali nastaju nova

Koje zanimanje je posao budućnosti i da li će zbog automatizacije i digitalizacije mnogi poslovi biti zamenjeni novim, odgovaralo se na Panelu "Industrija 4.0 – budućnost zaposlenja“u okviru Kopaonik biznis foruma.

  • 5

Nema sumnje da će se IT prožimati kroz sve industrije ali potrebno je spojiti ga sa industrijama posebno tradicionalnim poput naftne i industrije osiguranja.

Učesnici panela su istakli da je važno pratiti trendove kako bi se doprinelo produktivnosti i pojednostavile usluge za klijente i korisnike. Saglasili u se i da u ovom procesu treba dati šansu mladim ljudima da razviju svoje potencijale, bez straha od greške, kao i da treba iskoristiti sve prilike koje se ukažu razvojem novih tehnologija.

Nikolaj Zalevski Chief Digital Officer NIS-a je naveo da je naftna industrija konzervativna, ali da joj proces digitalizacije donosi i brojne šanse za unapređenje.

- Кada govorimo konkretno o NIS-u prvo moramo da kažemo da to nije samo benzinska stanica, već da postoji mnogo toga. Naftna kompanija je od naftnog ležišta, preko rafinerije do pumpe. I kada pričamo o digitalizaciji pričamo o promenama u svakom segmentu. Što se tiče digitalizacije, u naftnoj industriji se fokusiramo na dve stvari – prvo, verujemo da će nam to pomoći da unapredimo efikasnost rada, a sa druge strane da će nam omogućiti da pronađemo dodatne resurse nafte i gasa koje sada ili ne vidimo ili ne možemo da dobijemo zbog toga što nam to ne obezbeđuju postojeće tehnologije. Moramo da napravimo dobru vezu između klasične geologije i modernih digitalnih tehnologija da bi naši geolozi zajedno sa IT stručnjacima, uz pomoć IT alata, pronašli novu naftu - rekao je on.

Кada je reč o segmentu prometa, Zalevski je rekao da se kompanija pre svega fokusira da kreira digitalnu platformu za komunikaciju sa potrošačima i da im preko te platforme ponudi i neke dodatne usluge, osim prodaje goriva.

- U tom smislu, verujem da digitalne tehnologije nama kao naftnoj kompaniji prvo omogućavaju porast efikasnosti, ali i transformaciju kompanije u malo drugačijeg igrača na tržištu - rekao je Zalevski.

Dragan Filipović iz Generali osiguranja naveo je da istraživanja pokazuju da usled brzih tehnoloških promena čak 45 odsto sadašnjih zanimanja može da bude značajno izmenjeno u narednim godinama.

- Sve dosadašnje industrijske revolucije značajno su izmenile svet, ali će Četvrta industrijska revolucija temeljno izmeniti čovečanstvo, jer se brišu granice bez obzira da li su prostorne, biološke, ekonomske - rekao je Filipović.

Dodao je da su inovacije dobre, ali da ih treba mudro i u pravo vreme primeniti.

Piter Dajko naveo je da danas 70 odsto filmske industrije koristi digitalne tehnologije, a da na filmskoj traci snimaju samo pojedini konzervativni autori.

- Time se menja i profil ljudi koji rade na filmu. Sada više od polovine njih radi na postprodukciji i specijalnim efektima i uticaj digitalizacije je ogroman. Ali, to je šansa za nove ljude jer su nam potrebni novi profili u industriji - naveo je Dajko.

Panel

Foto: Telegraf.rs

Generalni direktor Comrade System Integration Dušan MIlićević rekao je da su se velike promene dogodile u kratkom vremenskom periodu i da niko sa sigurnošću ne zna kako će one uticati na tržište rada i kompanije u narednim godinama.

- Svi zajedno moramo da pratimo ove promene i da učinimo da Četvrta industrijska revolucija služi svima nama, a ne suprotno. Кao IT kompanija, naš je zadatak da shvatimo ove promene i ponudimo alate drugim industrijama koji će im omogućiti da budu efikasnije i profitabilnije - rekao je Milićević.

Kaže i da smo svedoci da poslednjih deset godina ima dosta poslova koji su iščezli, ali i da su nastali novi.

Upravo zbog toga bi mnogi trebalo da počnu razmišljaju na drugačiji način, jer, kako i sam Zalevski potrvrđuje, na naftnim poljima na primer, imaju izazov da dovedu IT stručnjake koji bi radili u naftnoj industriji

- Tražimo one kojima bi bilo zanimljivo da rade kao naftaši. Mnogi IT-evci znaju za Majkrosoft, Nordeus, Comtrade, ali ne vide kako bi mogli da rade i za NIS -

Osnivač i generalni direktor kompanije CarGo Tehnologies Vuk Guberinić , naveo je da digitalizaciju ne treba gledati samo u kontekstu nestajanja brojnih zanimanja, već i u svetlu činjenice da nove tehnologije omogućavaju ljudima da se bave kreativnijim stvarima.

- Mladim ljudima u Srbiji treba pružiti šansu za razvoj. Oni traže izazove i zato tu šansu treba pružiti što većem broju mladih, bez bojazni od greške - rekao je Guberinić.

Trendovi kaže, idu ka automatizaciji.

Učesnici panela su se saglasili da će čovek ipak ostati u središtu Četvrte industrijske revolucije i donositi ključne odluke, i pozvali mlade ljude da ostanu otvoreni za inovacije, te iskoriste svoje razvojne šanse.

Dodatno, ostaje pitanje i to što se digitalizacija razvija brže od regulative, tako da, kako su naveli, zadatak svih je da se ubrza taj proces, ali i da se umesto ekosistema koji bi to trebalo da omogući ne stvara egzosistem, kako upozorava Milićević.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    Sve je već u Davosu dogovoreno, ovde se samo izlezavaju po Kopaoniku..

  • dragan

    Pa Srbija je još u 15 veku hihi

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke