• 5
 ≫ 

Кako Četvrta industrijska revolucija menja tržište rada: Neka zanimanja nestaju, ali nastaju nova

 ≫ 

Koje zanimanje je posao budućnosti i da li će zbog automatizacije i digitalizacije mnogi poslovi biti zamenjeni novim, odgovaralo se na Panelu "Industrija 4.0 – budućnost zaposlenja“u okviru Kopaonik biznis foruma.

  • 5

Nema sumnje da će se IT prožimati kroz sve industrije ali potrebno je spojiti ga sa industrijama posebno tradicionalnim poput naftne i industrije osiguranja.

Učesnici panela su istakli da je važno pratiti trendove kako bi se doprinelo produktivnosti i pojednostavile usluge za klijente i korisnike. Saglasili u se i da u ovom procesu treba dati šansu mladim ljudima da razviju svoje potencijale, bez straha od greške, kao i da treba iskoristiti sve prilike koje se ukažu razvojem novih tehnologija.

Nikolaj Zalevski Chief Digital Officer NIS-a je naveo da je naftna industrija konzervativna, ali da joj proces digitalizacije donosi i brojne šanse za unapređenje.

- Кada govorimo konkretno o NIS-u prvo moramo da kažemo da to nije samo benzinska stanica, već da postoji mnogo toga. Naftna kompanija je od naftnog ležišta, preko rafinerije do pumpe. I kada pričamo o digitalizaciji pričamo o promenama u svakom segmentu. Što se tiče digitalizacije, u naftnoj industriji se fokusiramo na dve stvari – prvo, verujemo da će nam to pomoći da unapredimo efikasnost rada, a sa druge strane da će nam omogućiti da pronađemo dodatne resurse nafte i gasa koje sada ili ne vidimo ili ne možemo da dobijemo zbog toga što nam to ne obezbeđuju postojeće tehnologije. Moramo da napravimo dobru vezu između klasične geologije i modernih digitalnih tehnologija da bi naši geolozi zajedno sa IT stručnjacima, uz pomoć IT alata, pronašli novu naftu - rekao je on.

Кada je reč o segmentu prometa, Zalevski je rekao da se kompanija pre svega fokusira da kreira digitalnu platformu za komunikaciju sa potrošačima i da im preko te platforme ponudi i neke dodatne usluge, osim prodaje goriva.

- U tom smislu, verujem da digitalne tehnologije nama kao naftnoj kompaniji prvo omogućavaju porast efikasnosti, ali i transformaciju kompanije u malo drugačijeg igrača na tržištu - rekao je Zalevski.

Dragan Filipović iz Generali osiguranja naveo je da istraživanja pokazuju da usled brzih tehnoloških promena čak 45 odsto sadašnjih zanimanja može da bude značajno izmenjeno u narednim godinama.

- Sve dosadašnje industrijske revolucije značajno su izmenile svet, ali će Četvrta industrijska revolucija temeljno izmeniti čovečanstvo, jer se brišu granice bez obzira da li su prostorne, biološke, ekonomske - rekao je Filipović.

Dodao je da su inovacije dobre, ali da ih treba mudro i u pravo vreme primeniti.

Piter Dajko naveo je da danas 70 odsto filmske industrije koristi digitalne tehnologije, a da na filmskoj traci snimaju samo pojedini konzervativni autori.

- Time se menja i profil ljudi koji rade na filmu. Sada više od polovine njih radi na postprodukciji i specijalnim efektima i uticaj digitalizacije je ogroman. Ali, to je šansa za nove ljude jer su nam potrebni novi profili u industriji - naveo je Dajko.

Panel

Foto: Telegraf.rs

Generalni direktor Comrade System Integration Dušan MIlićević rekao je da su se velike promene dogodile u kratkom vremenskom periodu i da niko sa sigurnošću ne zna kako će one uticati na tržište rada i kompanije u narednim godinama.

- Svi zajedno moramo da pratimo ove promene i da učinimo da Četvrta industrijska revolucija služi svima nama, a ne suprotno. Кao IT kompanija, naš je zadatak da shvatimo ove promene i ponudimo alate drugim industrijama koji će im omogućiti da budu efikasnije i profitabilnije - rekao je Milićević.

Kaže i da smo svedoci da poslednjih deset godina ima dosta poslova koji su iščezli, ali i da su nastali novi.

Upravo zbog toga bi mnogi trebalo da počnu razmišljaju na drugačiji način, jer, kako i sam Zalevski potrvrđuje, na naftnim poljima na primer, imaju izazov da dovedu IT stručnjake koji bi radili u naftnoj industriji

- Tražimo one kojima bi bilo zanimljivo da rade kao naftaši. Mnogi IT-evci znaju za Majkrosoft, Nordeus, Comtrade, ali ne vide kako bi mogli da rade i za NIS -

Osnivač i generalni direktor kompanije CarGo Tehnologies Vuk Guberinić , naveo je da digitalizaciju ne treba gledati samo u kontekstu nestajanja brojnih zanimanja, već i u svetlu činjenice da nove tehnologije omogućavaju ljudima da se bave kreativnijim stvarima.

- Mladim ljudima u Srbiji treba pružiti šansu za razvoj. Oni traže izazove i zato tu šansu treba pružiti što većem broju mladih, bez bojazni od greške - rekao je Guberinić.

Trendovi kaže, idu ka automatizaciji.

Učesnici panela su se saglasili da će čovek ipak ostati u središtu Četvrte industrijske revolucije i donositi ključne odluke, i pozvali mlade ljude da ostanu otvoreni za inovacije, te iskoriste svoje razvojne šanse.

Dodatno, ostaje pitanje i to što se digitalizacija razvija brže od regulative, tako da, kako su naveli, zadatak svih je da se ubrza taj proces, ali i da se umesto ekosistema koji bi to trebalo da omogući ne stvara egzosistem, kako upozorava Milićević.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>