• 1

Tvorac je YT, ali mu malo ko zna ime: Kako su Džaveda Karima inspirisali cunami i Dženet Džekson

Za godinu dana postojanja, Jutjub je već prikupio 700 miliona korisnika, što je podstaklo Gugl da razmisli o ovoj vrednoj investiciji

  • 1
Jawed Karim, Džaved Karim Džaved Karim / Foto: Wikimedia/Picture taken by Robin Brown, Original uploaded by Jawed

Jutjub je kao internet domen postao aktivan 14. februara 2005, dakle, pre "samo" 15 godina, a čini nam se da oduvek koristimo ovaj medij. Jedan od njegovih osnivača, Džaved Karim, tada je imao 26 godina.

Ovaj, tada mladi naučnik i stručnjak za internet, koji dolazi iz Nemačke, a poreklom je iz Bangladeša, studirao je informatiku na Univerzitetu u Ilinoisu, zajedno sa kolegom Stivom Čenom. Treći osnivač Jutjuba, Čad Harli, pohađao je dizajn u Indijani. Pre nego što su osnovali Jutjub, radili su za kompaniju Pejpal.

Za godinu dana postojanja, Jutjub je već prikupio 700 miliona korisnika, što je podstaklo Gugl da razmisli o ovoj vrednoj investiciji. Već 2006, gigant ga kupuje za 1,65 milijardi dolara. Zanimljivo je da su na pitanje o tome kako je nastao Jutjub, odgovarali drugačije.

Čen i Harli su tvrdili da su želeli da podele negde snimak koji su zajedno snimili, a za koji im Karim nije verovao. On je, s druge strane, u intervjuima govorio da je inspiraciju za Jutjub dobio zbog kontroverznog nastupa Dženet Džekson na Superboulu 2004. godine.

Osim toga, Karima je inspirisao cunami u Indijskom okeanu, u kojem na internetu nije mogao da nađe dovoljno informacija. Tada se rodila ideja da se osmisli platforma za deljenje video sadržaja. Prvi video "Me at the Zoo" je postavljen 23. aprila 2005, a na njemu je Džaved Karim, u Zoološkom vrtu.

S obzirom na to da je Jutjub danas, možda, najpopularnija društvena mreža, teško je pomisliti da je nastao slučajno, iako nekih specijalnih planova nije bilo. Sasvim je sigurno da su mladi informatičari još tada prepoznali potencijal kakav može imati ovakav vid komunikacije.

Karim je u jednom intervjuu rekao da su za uspeh Jutjuba zaslužne 4 stvari: video preporuke (kao vezane vesti), linkovi za šerovanje, postavljanje komentaramogućnost ugrađivanja video-plejera.

Karim je pohađao Ilinois od 1997. do 2000, kada se priključio Pejpalu. A ubrzo potom, prešao je put od studenta do profesora, budući da je baš na tom Univerzitetu održao predavanje, 2007. godine. Ovim potezom, postao je najmlađi predavač u istoriji Univerziteta Ilinois.

Prema poslednjim ažuriranim podacima, Karim je danas "težak" 160 miliona dolara. Karim je jedan od prvih ulagača u Airbnb. Ipak, njegovo bogatstvo danas mahom zavisi od akcija Jutjuba. Smatra se jednim od najperspektivnijih preduzetnika u svetu interneta. U SAD je došao kada je imao 13 godina.

Video: Milijarder sa Forbsove liste u poseti Telegrafu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dasa

    2. maj 2020 | 09:30

    Podrzavam pamet,lepotu,mladost...! Apsolutno dobitna kombinacija!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>