• 3
 ≫ 

Istina o srpskoj maski koja je za dan postala viralna na društvenim mrežama

 ≫ 

Reč je o maski za višekratnu upotrebu koja može uz sterilizaciju da se koristi i do tri meseca

  • 3
Ana Brnabic, naucno tehnoloski park Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Maska koja je domaći izum, a koju je prilikom predstavljanja u Naučno-tehnološkom parku poneo direktor Fonda za inovacije Ivan Rakonjac postala je viralna na društvenim mrežama.

Iako je dizajn naveo pojedine da komentaršu u negativnom kontekstu zaštitinu masku, istina je da zapravo ovo inovativno delo, projekat od velike važnosti i kao takav spreman je za EU tržište.

Reč je o maski za višekratnu upotrebu, koja može uz sterilizaciju da se koristi i do 3 meseca. Maska je napravljena tehnologijom brizganja plastike, od materijala koji je neškodljiv, LDPE (Low-density Polyethylen). Sastoji se od tela i poklopca.

- Ideja za proizvodnju maski se javila neposredno po izbijanju pandemije Covid-19, obzirom na činjenicu da je u Srbiji bilo veoma teško nabaviti zaštitne maske. Čekali smo pomoć iz inostranstva da bismo se snabdeli maskama i ostalom neophodnom zaštitnom opremom. Hteli smo da napravimo rešenje koje pre svega može pomoći medicinskim radnicima ali i stanovništvu da se zaštiti - kaže nam Nenad Nikolin iz startapa CCS Solutions.

Kompletna proizvodnja zelenih maski je u Srbiji. Do sada je proizvedeno nekoliko desetina hiljada maski, a proizvodnja se nastavlja i organizovana je u tri smene zbog povećane potražnje tržišta. Plan je da se narednih mesec dana proizvede još sto hiljada maski.

Šta sve može zelena maska?

Kako nam kaže Nikolin, prednost maske je što je višektratna, što može da se koristi u različitim industrijama, a od velike pomoći može da bude i voćarima koji prskaju voće.

Ističe da se dezinfikuje se iskuvavanjem u vodi (temperatura 80-90 stepen) ili brisanjem alkoholom ili asepsolom.

Inače, CCS Solutions je jedna od dvanaest firmi odabranih na konkursu za Inovativna rešenja za suzbijanje efekata pandemije Covid-19, Fonda za Inovacionu delatnost, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Zelena maska je 100% domaći proizvod, namenjena je za opštu zaštitu stanovništva ne samo od virusa, bakterija već i za zaštitu od zagađenja, prašine, sitnih čestica a uz upotrebu odgovarajućih filtera čak i od radioaktivnih čestica.

U pakovanju se nalaze i filteri, lastiš i uputstvo za korišćenje. Jedan filter se koristi do 100 sati korišćenja maske nakon čega ga je potrebno promeniti. Garancija na masku je tri godine.

Maska je registrovana u Agenciji za lekove i medicinska sredstva kao nemedicinsko sredstvo. Ispitana je u Institutu za javno zdravlje Srbije.

CCS Solutions je do sada donirao zelene maske zdravstvenim ustanovama u Beogradu, Novom Sadu, Kikindi, Valjevu, Zrenjaninu, Kragujevcu, Despotovcu, Nišu, Zaječaru, Negotinu, Boru, Knjaževcu, Somboru, Subotici, a planirane su donacije u Šapcu, Prijepolju i Pećincima.

Proizvedeno preko 30,000 maski, a plan je da se javnim zdravstvenim ustanovama donira 10.000 maski.

- U toku je akcija namenjena kompanijama koje žele da zaštite svoje zaposlene. Na svakih deset kupljenih maski, mi u u ime kompanije koja je nabavila maske, poklanjamo po jednu masku zdravstvenoj ustanovi po izboru te kompanije - navodi nam Nikola.

Za nekoliko dana u ponudi će se pojaviti i Zelena maska Plus, koja poseduje mekše delove za bolje naleganje na nos i bradu, otkriva nam Nikolin.

Košarka pod maskama

Košarkaši ekipa Rivers i CouchCoach odigrali su nedavno prvu post Kovid-19 utakmicu, u okviru biznis lige. Rezultat meča, na sportskim terenima Ade Ciganlije u Beogradu, nije bio u prvom planu već mogućnost igranja košarke uz specijalne zelene maske.

Za vreme utakmice poštovane su sve preporuke koje se tiču sportskih aktivnosti koje je propisalo Ministarstvo sporta, a to znači da su svi igrači imali maske na licu, da su svi igrači nosili rukavice, da je između igrača poštovano minimalno rastojanje od 1,5 metara, te da je svim igračima pre početka utakmice izmerena temperatura.

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>