• 0

Srbija u top 5 svetskih startap ekosistema

Procenjena vrednost domaćeg startap ekosistema je 303 miliona dolara

  • 0
startup, start-up, start up, rayvoj, uspeh, posao, racunari, kompjuteri, programeri, programiranje

Foto: Pixabay

Kvalitetan kadar i talentovana radna snaga Beograda i Novog Sada pozicionirali su našu zemlju u top pet svetskih startap ekosistema.

Naime, nedavno je najpoznatija organizacija koja prati rad i razvoj startapova širom sveta Startup Genom na predlog Digitalne inicijative u svoj čuveni godišnji izveštaj uvrstila Beograd i Novi Sad u sami vrh tog izveštaja.

U godišnjem izveštaju Startup Genoma iskazana je procenjena vrednost domaćeg startap ekosistema na neverovatnih 303 miliona dolara. Međutim, treba napomenuti da prilikom pomenute procene u obzir nisu uzeti startapovi bez investicija, kao ni oni koju su registrovani van teritorije Srbije, što dalje implicira da mnogi poznati srpski startapovi nisu ušli u ovu računicu.

Prema pomenutom izveštaju broj startapova u našem ekosistemu kreće se u rasponu od 200 do 400, što ukazuje da se domaći startap ekosistem nalazi u prvoj razvojnoj fazi.

Ono što je domaći startap ekosistem izdvojilo od ostalih jeste, pre svega, kvalitetan kadar, odnosno talentovana radna snaga. Naime, u pomenutom izveštaju se navodi da su startapovima u Srbiji dostupni pristupačni, visoko kvalifikovani, talentovani inženjeri, koji su svrstani u pet najboljih na svetu. Pored radne snage, domaći startap ekosistem je primamljiv i zbog povoljnog poreskog tretmana odnosno niskog poreza na dobit i poreskih olakšica, koje se povoljno odražavaju na dalji razvoj startapova.

U godišnjem izveštaju Startup Genoma, naš startap ekosistem ocenjen je najvišom ocenom (deset) kada je reč o rastu investicija u domaće startapove, dok je ukupan rast broja startapova ocenjen za nijansu slabijom ocenom (devet).

Prema pomenutom izveštaju, beogradsko-novosadski startap ekosistem nalazi se u prvih pet država sveta po broju blockćain developera, kao i velikom broju blockćain startapova usmerenih na proizvodnji.

Startup Genom je u svom godišnjem izveštaju posebno ukazao i na gaming zajednicu koja u našoj zemlji postoji, kao i između ostalog, SGA As sociation (Serbian Games As sociation) koji je ostvario poslovnu saradnju sa velikim imenima, poput Facebook-a i Unity-a.

Međutim, pored navedenog, godišnji izveštaj Startup Genoma ukazao je i na neke nedostatke sa kojim se domaći startap ekosistem suočava.

Oni se ogledaju pre svega u problemima sa njihovim finansiranjem i pristupom kapitalu, ali sa druge strane i u odsustvu komunikcije i saradnje između samih startapova koji čine startap zajednicu Srbije.

Podsetimo, u prošlogodišnjem izveštaju u istom izveštaju, za Beograd-Novi Sad u ovom izveštaju pisalo je dada u ova dva grada postoji između 200 i 400 startapa i naš ekosistem se nalazi u prvoj fazi razvoja, takozvanoj fazi „aktivacije“

Video: Ako su vam se prijele bubašvabe za večeru na ovoj farmi ih možete kupiti

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke