• 0
 ≫ 

Srbija u top 5 svetskih startap ekosistema

 ≫ 

Procenjena vrednost domaćeg startap ekosistema je 303 miliona dolara

  • 0
startup, start-up, start up, rayvoj, uspeh, posao, racunari, kompjuteri, programeri, programiranje

Foto: Pixabay

Kvalitetan kadar i talentovana radna snaga Beograda i Novog Sada pozicionirali su našu zemlju u top pet svetskih startap ekosistema.

Naime, nedavno je najpoznatija organizacija koja prati rad i razvoj startapova širom sveta Startup Genom na predlog Digitalne inicijative u svoj čuveni godišnji izveštaj uvrstila Beograd i Novi Sad u sami vrh tog izveštaja.

U godišnjem izveštaju Startup Genoma iskazana je procenjena vrednost domaćeg startap ekosistema na neverovatnih 303 miliona dolara. Međutim, treba napomenuti da prilikom pomenute procene u obzir nisu uzeti startapovi bez investicija, kao ni oni koju su registrovani van teritorije Srbije, što dalje implicira da mnogi poznati srpski startapovi nisu ušli u ovu računicu.

Prema pomenutom izveštaju broj startapova u našem ekosistemu kreće se u rasponu od 200 do 400, što ukazuje da se domaći startap ekosistem nalazi u prvoj razvojnoj fazi.

Ono što je domaći startap ekosistem izdvojilo od ostalih jeste, pre svega, kvalitetan kadar, odnosno talentovana radna snaga. Naime, u pomenutom izveštaju se navodi da su startapovima u Srbiji dostupni pristupačni, visoko kvalifikovani, talentovani inženjeri, koji su svrstani u pet najboljih na svetu. Pored radne snage, domaći startap ekosistem je primamljiv i zbog povoljnog poreskog tretmana odnosno niskog poreza na dobit i poreskih olakšica, koje se povoljno odražavaju na dalji razvoj startapova.

U godišnjem izveštaju Startup Genoma, naš startap ekosistem ocenjen je najvišom ocenom (deset) kada je reč o rastu investicija u domaće startapove, dok je ukupan rast broja startapova ocenjen za nijansu slabijom ocenom (devet).

Prema pomenutom izveštaju, beogradsko-novosadski startap ekosistem nalazi se u prvih pet država sveta po broju blockćain developera, kao i velikom broju blockćain startapova usmerenih na proizvodnji.

Startup Genom je u svom godišnjem izveštaju posebno ukazao i na gaming zajednicu koja u našoj zemlji postoji, kao i između ostalog, SGA As sociation (Serbian Games As sociation) koji je ostvario poslovnu saradnju sa velikim imenima, poput Facebook-a i Unity-a.

Međutim, pored navedenog, godišnji izveštaj Startup Genoma ukazao je i na neke nedostatke sa kojim se domaći startap ekosistem suočava.

Oni se ogledaju pre svega u problemima sa njihovim finansiranjem i pristupom kapitalu, ali sa druge strane i u odsustvu komunikcije i saradnje između samih startapova koji čine startap zajednicu Srbije.

Podsetimo, u prošlogodišnjem izveštaju u istom izveštaju, za Beograd-Novi Sad u ovom izveštaju pisalo je dada u ova dva grada postoji između 200 i 400 startapa i naš ekosistem se nalazi u prvoj fazi razvoja, takozvanoj fazi „aktivacije“

Video: Ako su vam se prijele bubašvabe za večeru na ovoj farmi ih možete kupiti

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>