• 0
 ≫ 

Ogromna pobeda Epla i jedne evropske države koja ga je branila: Ne mora da plati porez, udarac za EU

 ≫ 

Saga je počela pre nekoliko godina kada je EK "jurila" Epl da plati porez u Irskoj. Presedan je nastao jer je Irska ustala da brani stranu kompaniju. Dogovorili su se kasnije za "deo plaćanja", Irci su konstantno bili uz Epl, ali žalba je ipak uložena

  • 0
Apple, kompanija, logo Foto: Tanjug/AP

Američki gigant Epl pobedio je u sudskoj borbi sa Evropskom komisijom. Kompanija je uložila žalbu na presudu Evropske komisije da Irskoj duguju 13 milijardi evra poreza. 

Drugi najviši sud Evropske unije presudio je da Komisija nije dokazala kako je kompanija primila ilegalnu državnu pomoć od Irske putem povoljnih poreskih sporazuma.

Evropska komisija je, podsetimo, 2016. ustanovila kako je irska vlada dodelila Eplu ilegalnu prednost. 

Ali Irska nije želela novac. Postali su evropska baza za kompanije poput Epla, Gugla, i Fejsbuka, jer ima jednu od najnižih stopa poreza na dobit u Evropi - tako se Irska udružila s Eplom i borba protiv EK je počela.

Šef Epla Tim Kuk rekao je da presuda EK nije utemeljena na zakonu, već se radi o tome da imaju pik na Epl.

Odluku je pozdravila i Irska vlada rekavši da Epl nikad nije imao poseban tretman. 

Ova presuda je veliki udarac za Margaret Vestager, koja je u prethodnoj i u sadašnjoj EK zadužena za tržišno nadmetanje a zbog izricanja visokih novčanih kazni za više multinacionalnih kompanija postala je izuzetno popularna.

Video: Kupila je preskup telefon, a on je iz čista mira EKSPLODIRAO

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>