• 0

Težak dan za Tviter: Otkriveno kako je došlo do neviđenog hakovanja. Akcije kompanije tonu

Tviter se izvinio, ali uzalud, u međuvremenu se u ceo slučaj uključio i FBI

  • 0
Twitter, Tviter, mobilni telefon, prepiska, dopisivanje, drustvene mreze Foto: Shutterstock

Akcije Tvitera zabeležile su pad cene za više od 5 odsto na početku trgovanja u SAD posle hakerskog napada na naloge poznatih ličnosti.

Akcije tog ICT giganta pale su za 5, 24 odsto, na 33, 8 dolara po jednoj akciji.

Podsetimo, sinoć su na Tviteru hakovani nalozi nekoliko poznatih ljudi, uključujući nalog bivšeg američkog predsednika Baraka Obame, američkog predsedničkog kandidata Bajdena, osnivača Tesle Ilona Maska, Bila Gejtsa, Džefa Bezosa ali i repera Kanje Vesta.

Na tim nalozima je objavljena ponzijeva šema zasnovana na bitkoinu.

Taj haos je uvećao račun nepoznatom prevarantu ili prevarantima za više od 100.000 dolara.

Iz Tvitera su, nakon što su sporo reagovali, jer su vest o prevari prvo objavili mediji, odgovorili tako što su onemogućili verifikaciju naloga.

Naknadno su objavili da je situacija rešena i da većina korisnika ponovo ima pristup svojim profilima.

Iako Tviterovi programeri i dalje istražuju potencijalne maliciozne aktivnosti, nekoliko sati posle početka napada objavili su kako su se hakeri korišćenjem metode socijalnog inženjeringa nad radnicima kompanije koji imaju pristup internim alatima i sistemima dokopali potrebnih podataka i započeli haos.

Reakcije na taj haos su brojne, od medija pa do političara, svi su saglasni kako je reč o upozorenju o ranjivosti sigurnosnih sistema društvenih mreža pa se pitaju šta bi se dogodilo da su se pristupu verifikovanim nalozima dokopale tajne službe.

I sam direktor Tvitera se oglasio koji je naveo da je to bio veoma težak dan za Tviter, a izgleda da mu sledi još teških dana jer će morati da odgvori i na mnoga teška pitanja.

Jedno od njih još mu je sinoć uputio senator Josh Hawley, koji ga je upitao da li je ugrožen i i profil Donalda Trampa na Tviteru.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>