• 5

Šta je iza senke kompanija koje su upravo lansirale vakcine: Zašto njihovi šefovi prodaju svoj deo?!

"Uvek je prisutna asimetrija informacija odnosno činjenica da insajderi poseduju više informacija nego ostali učesnici na tržištu"

  • 5
Ekonomija, biznis, korona virus, maska, bolest Foto: Shutterstock

Biotehnološke kompanije u fokusu su već mesecima otkako su probudile nadu da će baš one napraviti vakcinu koja će da spasi svet od korona virusa.

Akcije tih kompanija rasle su preko noći, i već tabaju stazu za njihovu korporativnu budućnost. Međutim, negde istovremeno, direktori tih istih kompanija, pa čak i niži rukovodioci masovno su počeli da prodaju svoje udele.

Zaradili su tako za tren milione i milijarde. Pitanje je da li je etično da šefovi laboratorija u pandemiji zarađuju na prodaji deonica? I znaju li oni nešto što mi ne znamo?

- To pitanje postoji otkada postoje berze. Uvek je prisutna asimetrija informacija odnosno činjenica da insajderi (u prvom redu direktori) poseduju više informacija nego ostali učesnici na tržištu. Stoga, striktna regulativa podrazumeva detaljnu objavu svih bitnih informacija oko kompanije kako bi se ova asimetrija što je moguće više umanjila. Insajderi koji kupuju ili prodaju akcije dužni su da izveste o tome investicionu javnost i ovi događaji često utiču na vrednost akcija naročito ako su veće transakcije u pitanju - objašnjava za Telegraf Biznis broker Nenad Gujaničić, iz Momentuma.

Kada govorimo o tehnološkim akcijama, one su poslednjih desetak dana pod pritiskom prodavaca s obzirom da su se investitori više okrenuli sektorima koji su mnogo pali za vreme pandemije.

Pronalazak potencijalno efikasne vakcine učinio je sektore koji su posrnuli tokom godine (banke, avio-kompanije, kruzeri, naftne kompanije…) prilično atraktivnim s obzirom na očekivanu normalizaciju stanja u privredi, objašnjava naš sagovornik.

Da li će onda akcije nastaviti da rastu?

-  Ipak ne bi trebalo očekivati da se ova sektorska rotacija nastavi ovim intezitetom. Tehnološke kompanije će izvesno zadržati konkurentsku prednost iz prostog razloga jer je trend digitalizacije postao nezadrživ. Moguće da će pojedini biznisi koji su bili najveći dobitnici karantina malo zastati, ali je pred njima izvesno svetla budućnost - kaže Gujaničić.

Masovna rasprodaja preko noći

Koronavirus vakcina Foto: Tanjug/AP

Čelnici nekoliko američkih laboratorija koji razvijaju vakcinu prodali su proteklih meseci akcije u vrednosti više miliona dolara, otvarajući pitanje etičnosti takvih transakcija u jeku zdravstvene krize.

Na dan kada je američki farmaceutski div Fajzer objavio preliminarne podatke koji pokazuju da je njegova vakcinao efikasna 90 odsto u sprečavanju zaraze, njegov šef Albert Bourla prodao je akcije kompanije u vrednosti 5,6 milona dolara.

Potez nije nezakonit, ističu u Fajzeru, u skladu je s propisima koji šefovima dopuštaju prodaju deonica kompanije po unapred utvrđenim kriterijumima, uz unapred utvrđen datum i cenu, kako bi se izbegla sumnja u trgovinu na osnovu povlašćenih informacija.

Dalje, nekoliko šefova Moderne proteklih meseci prodalo je akcije ukupne vrednosti veće od 100 miliona dolara.

Moderna nije na tržište plasirala nijedan proizvod još od kada je osnovana 2010. godine, ali vlada se obavezala da će kompaniji platiti do 2,5 milijardi dolara ako se njena vakcina pokaže validnom.

Čim je objavila da je serume fikasan u 94,5 posto slučajeva, cena njene akcije skočila je na 90 dolara. Početkom godine iznosila je 19 dolara.

Normalno je i poželjno podsticati šefove laboratorija da što pre razviju pouzdanu vakcinu, misle brokeri, ali kada odluče da prodaju akcije, moraju da vode računa o ravnopravnoj utakmici, ne smeju da koriste prednost u odnosu na druge investitore koju im garantuje bolja informisanost.

Video: Vučić: Vakcine moraju da budu registrovane, tada će naša Agencija za lekove dati dozvolu za kupovinu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    17. novembar 2020 | 16:33

    Ocigledno, oni su najupuceniji da im vakcine ne valjaju i da ce bankrotirati kada krenu tuzbe. Zato i cekaju sada da proivedu sto vise. Tempira se u medijima sto vise slucajeva navodne zaraze. Rasprodace milione doza, 20% vakcinisanih ce umreti u roku od mesec dana. I onda idemo na COVID 21...

  • zac

    17. novembar 2020 | 19:28

    Bravo akcioner znaci samo vas novac interesuje ko je lud da kupi vase vakcine ako vi sto brze prodajete akcije , znaci da vi znate da vase vakcine nisu pouzdane,nadam se da ce sve drzave shvatiti vasu prevaru,novac, novac novac samo vas to interesuje!

  • Vratiće se rode

    17. novembar 2020 | 19:12

    Naravno da znaju, ali na žalost mi ne znamo, samo predpostavljamo...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>