• 13

"Programer u Americi imaće istu platu kao kolega u Srbiji": Nismo više zemlja ratara nego IT-a

"Očekuje se da će cena stručne radne snage da raste u narednom periodu, ali i usluga", jedan je od zaključaka na ovogodišnjoj Sinergiji

  • 13
Dizajn kuće arhitektura biznis Srbija

Foto: Shutterstock, Pixabay

Koliko smo digitalno otporni na promene, da li imamo dovoljno sredstava i kako da budemo bolji, bilo je jedno od ključnih pitanja ovogodišnje Sinergije.

Kako su istakli učesnici panela, IT sektor raste i ove godine dvocifreno, uprkos izazovima, a potražnja za kadrovima i dalje je aktuelna. Ulogu države vide kao važan oslonac, a budućnost kao svet bez korona virusa u kome će veštačka inteligencija diktirati poslovanje.

Veselin Jevrosimović, predsednik ComTrade Group podseća da je IT tržište u Srbiji iznosilo 600 miliona evra prošle godine, od čega je više od 300 miliona evra bila država, što je, ističe ogroman napredak, u poređenju sa periodom od pre deset godina.

- Između ostalog, to je dovelo do toga privreda značajno poraste, kao i BDP, a zabeležen je i rast izvoza softvera. On je trenutno broj jedan kada je reč o ukupnom izvozu naše zemlje. Ove godine, očekuje se da će uprkos krizi vrednost izvoza softvera biti 1, 5 milijardu dolara - rekao je Jevrosimović.

Prema njegovim rečima, kako bi se nastavio dvocifreni rast tog sektora, država mora da nastavi sa ovim trendom podrške, na obostranu korist.

Da IT u ovom trenutku napreduje brže nego što svi mogu da pretpostave, potvrđuje i Marjan Stojanović, sekretar pri Privrednoj Komori Srbije, koji ističe da i dalje ima potencijala da stvari krenu brže i efikasnije.

- Prioritet sada su sve mere koje je država donela do danas, da budu iskoršćene na pravi način. Jer, ove mere još nisu stiglu do krajnjeg korisnika - ističe on.

Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu, takođe ukazuje na fantastičan rast IT sektora, precizirajući da on svake godine u proseku iznosi 25 odsto.

- Klasično razmišljanje da smo zemlja ratara je prošlo. Mi smo zemlja IT-a - rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, sada je jasno šta znači kada je jak IT i da sve što je država radila u prethodne tri godine i što radi sad, da će tek dati rezultate u narednom periodu.

Na pitanje koji kadrovi su najtraženiji i kako ih pronalaze, ali i kakve su generacije koje dolaze, učesnici su saglasni da potražnja prevazilazi mogućnosti.

Marta Arsvoska Tomovska, direktor Tima za reformu javne uprave rekla je da celom svetu nedostaju IT stručnjaci, a ne samo regionu ili Srbiji.

- Važno je što ovde kvalitet izražen i treba ih iskoristiti. Od prvog razreda bi trebalo da se uči algoritamsko razmišljanje - misli ona.

sinergija

Koliko smo digitalno otporni na promene/Foto: Printscreen

Jevrosimović ukazuje na činjenicu da je generalno struka kojom se bave u manjku sa kadrovima u svim oblastima.

- Svega 40 odsto svetskih potreba je pokriveno. Očekuje se da će cena stručne radne snage da raste u narednom periodu , ali i usluga. Tako, zaposlen u IT u Americi imaće istu platu kao kolega u Srbiji, Kini ili Australiji - smatra on.

Kako je rekao, i njegova kompanija se gotovo svakodnevno susreće sa izazovom u smislu potrage za stručnim radnicima.

- IT kompanije povlače kvalitetene ljude iz privrede, što dovodi to toga da privreda delom trpi. Ali samim tim počinje da raste cena usluga. Cena usluga ove godine porasla je 3 odsto u odnosu na prošlu godinu - kaže on.

Govoreći o trendovima koji tek stižu i kako oni vide godine koje dolaze, 2021, ili 2040, Željko Vujinović, direktor kompanije Microsoft u Srbiji ističe da je ključno obrazovanje da bi se održao tempo sa potrebama privrede kao i da "moramo da se okrenemo svetu i da se širimo".

Jevrosimović na 2040. godinu, gleda kao na futurističku, i veruje da će to biti godina u kojoj će odavno vladati robotika i veštačka inteligencija, dok Jovanović očekuje vakcinu protiv kovida "što pre kako bismo stali na rep pošasti 21. veka".

Sinergija inače ove godine proslavlja dvadeset godina postojanja u vreme velikih promena. Prilagođavajući se novoj stvarnosti i uzimajući u obzir bezbednost učesnika konferencije, Sinergija 20 se održava u digitalnom formatu 25. i 26. novembra.

Video: Кako Četvrta industrijska revolucija menja tržište rada: Neka zanimanja nestaju, ali nastaju nova

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRINCIPijalan

    25. novembar 2020 | 18:18

    Inace drzava bas pomaze razvoju IT u Srbiji svojim testom samostalnosti i ovim napadom na freelance radnike. Niko ne kaze da se porez ne placa, ali ovakav zakon nije odrziv jer je nerealan. Test samostalnosti je ok za ljude koji su zaposleni a radili su za te firme kao agencije. To je ok sto su ih uveli u rwgularne tokove. Isto tako test samostalnosti ugrozava radnike koji rade za jednu firmu koja je u inostranstvu i ne zeli da zaposljava, i ne zeli da otvata firmu u Srbiji. Tu je problem. Kod frilensera je problem sto je porez previsok a nista ne dobijaju zauzvrat. Frilenser nema placeni godisnji i kada je na godisnjem moze samo da izgubi klijenta. Nema placeno bolovanje, nema primanja od biroa ukoliko ga klijent 'otpusti', nema zdravstveno, nema penziju. Zbog opstanka tih ljudi nije dobar trenutni zakon, kao i retroaktivno naplacivanje zaostalih poreza. Realano bi bilo da se frilenser registruje, plati drzavi 20% porez na dobit i to je to. Neka se leci privatno i neka uplacuje penziju privatno ako zeli. Ne, ne zaradjuju frilenseri hilkade evra kako svi misle. 89% je onih sa primanjima do 1000evra tj. najvise je onih sa 400-500e i ne treba drzava da im uzima polovinu. Drzava ne paze IT sektoru je su neuki i ne znaju sa cime se susrecu. Njihovi savetnici su privrednici koji namestaju zakone kako njima odgovara i stvaraju monopol nad radnicima. Bice, ili radi za platu koju ti dam, ili daj drzavi 50%, ili se iseli u drugu drzavu. Hvala Bogu pa postoje offshore solucije pa ova drzava nece videti ni dinara.

  • Miile

    25. novembar 2020 | 17:20

    IT kopaj, IT nosi,IT ori,IT vozi....aj ti ovo ,aj ti ono

  • Predragm

    25. novembar 2020 | 23:12

    Vec 25 godina imamo kompjutere u drzavnim upravama, opstinama, katastru, bankama.... I poveco se broj drzavnih cata, sa platama vecim 100% od privrede, i dalje se danima cekaju razne potvrde, uverenja, salteri...dok drzavni sluzbenici igraju igrice, chatuju preko interneta za vreme radnog vremena dok se ubijaju od posla. I tako ce biti i 2040 godine.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>