• 1

Kako funkcioniše Signal, novi veliki rival Whats appa?

Imala je i drugo ime, a njen direktor je pobegao iz Voc apa

  • 1
Signal aplikacija Foto: Wikimedia

Nakon što je najpopularnija aplikacija za razmenu poruka WhatsApp najavila promenu svojih pravila zaštite privatnosti, jedna druga, do sada puno manje poznata aplikacija, Signal vinula se kao njena ozbiljna konkurencija.

Signal je besplatna aplikacija za razmenu poruka i komunikaciju usmerena na privatnost. Može se koristiti na pametnim telefonima Apple i Android kao i putem kompjutera, sve što vam treba je broj mobilnog. Na aplikaciji možete da nađete nalepnice, snimate glasovne poruke i sve ostale pogodnosti koje nude i druge aplikacije, jedina razlika – signal je zapravo stvarno siguran.

Aplikacija postoji pod ovim imenom oko tri godine, ali je ranije isti tim radio pod nazivom Open Whysper Systems (OWS).

Signal su do sada koristili uglavnom aktivisti, borci za ljudska prava u represivnim režimima, tokom Arapskog proleća na primer, i u SAD-u za vreme protesta  Black Lives Matter. Koristi je i Edward Snowden koji je u više intervjua preporučio aplikaciju (dok se još zvala Open Whisper Systems) i istakao da je i sam svakodnevno koristi.

Najveći skok ipak dogodio se u prošloj nedelji, čemmu je najviše dorpineo Ilon Mask. Najbogatiji čovek na svetu kratkim tvitom "Koristite Signal" napravio je neviđenu promociju za aplikaciju. 

Od čega zarađuje?

S obzirom na to da se aplikacija ne naplaćuje, nema reklame i štiti podatke svojih korisnika pitnje je od čega zarađuje. Prava istina je da celi Signal Software funkcioniše kao neprofitna organizacija, a jedan od njenih osnivača uz Moxia Marlispikea je i Brian Acton. On je napustio WhatsApp nakon što je prodat Facebooku nezadovoljan količinom privatnosti koju je aplikacija od tada počela da pruža.

Dobili su podršku od fondacije Shuttleworth,  Knight Foundation i Fonda za otvorenu tehnologiju. Naknadno je osnovan Signal Fondation, a od 2019. oslobođen je poreskih davanja kada mu je odobren status neprofitne organizacije.

Video: Gde smo bili tada, a gde danas: Vizionarski intervju Jevrosimovića pre 15 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    15. januar 2021 | 15:36

    Signal koristim već dosta dugo skoro od kad se pojavio i prezadovoljan sam, nadam se da će sada kad je popularniji da poveća i broj nalepnica jer ih je do sada imao veoma malo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>