• 0

To što je napravila prvi potez na dejtu, ovu ženu je učinilo milijarderkom: Neverovatan debi Bambla

Među Bamblovim investitorima su i teniska legenda Serena Vilijams i glumica Prijanku Čopra

  • 0
Bumble kompanija logo

Foto: Shutterstock

Kompanija Bambl, koja upravlja istoimenom aplikacijom za upoznavanje, upravo je njenu vlasnicu Whitney Wolfe Herd (31) učinila milijarderkom.

Akcije Bumble, kompanije koja zapravo pruža uslugu ženama, odnosno one su te koje čine prvi potez prilikom upoznavanja, porasle su 67% u svom debiju na 72 dolara.

Tako, izvršna direktorka, postala je "teška" 1,5 milijardi dolara.

Bambl, koji se od drugih aplikacija za upoznavanja razlikuje po tome što daje prednost ženama da naprave prvi potez, nastoji da unovči najsnažniji rast američkog IPO tržišta u poslednje dve decenije. Naime, kompanije su putem IPO-a na američkim berzama u 2020. prikupile rekordnih 168 milijardi dolara.

Bambl je osnovala Vitni Volf Herd 2014, koja je bila i jedan od osnivača rivalske aplikacije Tinder, koju je potom napustila. Investicioni fond Blekstoun je 2019. godine stekao većinski vlasnički udeo u Bamblu, kada je procenjena vrednost kompanije bila oko 3 milijarde dolara.

Među Bamblovim investitorima su i teniska legenda Serena Vilijams i glumica Prijanku Čopra, koja je glumila u tv seriji Kvantiko.

Ova aplikacija, koja je izuzetno popularna među milenijalcima, beleži nagli rast korisnika širom sveta tokom poslednjih nekoliko godina, ali je njenu popularnost prošle godine ugrozila pandemija kovid-19 jer su korisnici zbog mera ograničenja morali da ostaju kord kuće i da se pridržavaju propisane socijalne distance.

U trećem kvartalu 2020, ova aplikcija je imala 42 miliona aktivnih korisnika mesečno i 2,4 miliona korisnika pretplatnika u periodu januar-septembar.

Whitney Wolfe Herd

Foto: Profimedia/JOHN ANGELILLO/UPI

Inače, od 559 kompanija koje su u proteklih 12 meseci izašle u javnost u SAD-u, samo su dve, osim Bumble-a, osnovale žene.

To znači da su žene u velikoj meri zaostale u verovatno najvećem bumu stvaranja bogatstva u istoriji. Prošle godine je 500 najbogatijih ljudi na svetu zaradilo 1,8 biliona dolara, ali 91% tog neočekivanog prihoda pripalo je muškarcima, prema Blumbergovom indeksu.

- Ovo je ogromna pobeda - rekla je Alison Kapin, koja je partner u mreži "žene u IT".

- Vitni je videla priliku i na osnovu svoje stručnosti ušla je u ovaj rudnik zlata, ne samo za nju i njen tim, već i za njene investitore - napisala je.

Video: Čokoladna krofna ide u zaborav: Oko 110 evra vam treba da doživite zlaćanu eksploziju u ustima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>