• 0

8 privrednih oblasti sa najvećom šansom za uspeh u Srbiji

"Bez obzira na to što svi znaju da su neki od najvećih svetskih pronalazača u protekla dva veka bili Srbi, sada je krajnje vreme da srpski inovatori ovog veka postanu poznati"

  • 0
ICT hub

Foto: ICT hub

ICT Hub i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) zvanično su predstavili projekat „Srbija inovira“, svoje partnere Centar za istraživanje javnih politika i WM Equity partners, predstavnicima privrede, startap i akademske zajednice, finansijskog, vladinog i nevladinog sektora sa ciljem da zajedno rade na stvaranju povoljnog okruženja za inovacije u Srbiji.

Time će se ubrzati ekonomski razvoj u najperspektivnijim industrijama.

Prva faza projekta podrazumeva sveobuhvatno istraživanje kako bi se identifikovale oblasti za inovacije kojima će se ovaj projekat baviti, a sada je, posle prvog preseka, predstavljeno osam domena koji u Srbiji imaju najveću šansu za uspeh.

„Bez obzira na to što svi znaju da su neki od najvećih svetskih pronalazača u protekla dva veka bili Srbi, sada je krajnje vreme da srpski inovatori ovog veka postanu poznati. U proteklih pet godina, videla sam dosta lokalnih uspešnih priča u digitalnoj sferi. Uspesi tih kompanija potvrđuju da definitivno postoji potencijal. Međutim, potrebno je više, Srbiji je potrebno više. Srbiji naročito treba češće zajedničko angažovanje inovativnih startapova i tradicionalne privrede“, rekla je Šenli Pinčoti, vršilac dužnosti direktora misije USAID u Srbiji.

Kosta Andrić, generalni direktor ICT Hub-a, objašnjava: „Poslednjih godina pojavili su se mnogi elementi inovativnog ekosistema, na stotine startapova, hubova, inkubatora, akceleratora. Sve više kompanija, čak i mala i srednja preduzeća, prepoznaje važnost inovacija, pa počinju da sarađuju, razvijaju digitalne strategije i podstiču preduzetništvo. Imamo i velike zakonodavne promene kojima se pruža podrška inovacijama i uslugama e-trgovine u Srbiji. Ono što nam sada treba je hrabra i konkretna strategija, zasnovana na globalno dokazanim konceptima i specifičnim potencijalima koje znamo da imamo. Zarad takvih aktivnosti, ključno je da pažljivo identifikujemo specifične oblasti u okviru kojih ćemo povezati pojedinačne igrače i dobiti neophodnu tehničku, institucionalnu i finansijsku podršku. Imali smo sreće da naiđemo na partnere koji prepoznaju ovu viziju i podržavaju nas.“

ICT hub

Foto: ICT hub

„Kroz prvu fazu istraživanja, mapirali smo osam domena koji imaju najviše potencijala: veštačka inteligencija, blockchain tehnologija, visokotehnološka poljoprivredna proizvodnja, industrija video igara, rešenja za pametna okruženja, eko-pametni energetski izvori, napredni materijali i napredni procesi proizvodnje i biotehnologija. Istraživanje će trajati do jeseni, kada ćemo odlučiti koja četiri domena želimo da testiramo u stvarnom okruženju kroz četiri pojedinačna superklaster pilot projekta. Testiranje će nam pokazati koji je to domen koji ima najveće šanse da napravi ekonomski iskorak u našoj privredi i time postane prvi srpski superklaster“, rekla je Aleksandra Popović, rukovodilac projekta Srbija inovira.

„Na samom događaju organizovano je glasanje, jer smo želeli da vidimo šta naši gosti misle o rezultatima prvog preseka istraživanja. Pokazalo se da najviše veruju u visokotehnološku poljoprivrednu proizvodnju, veštačku inteligenciju i gejming industriju. Ostaje nam još dosta posla, sprovešćemo 100 intervjua i anketu sa 1000-1500 ispitanika sa relevatnim sagovornicima i do jeseni izabrati četiri najperspektivnije oblasti“, dodala je Branka Anđelković, suosnivačica i programska direktorka Centra za istraživanje javnih politika.

Aktivnosti projekta Srbija inovira trajaće četiri i po godine. U okviru projekta, radiće se na kreiranju okruženja koje je pogodno za inovacije čime će se ubrzati razvoj, uvođenje i skaliranje novih ekonomskih modela.

Osnovna ideja projekta jeste kreiranje novih mogućnosti da bi se ojačala srpska privreda kroz model kojim se naglašava razvoj održivih inovacija i ohrabruju lideri u industriji, tradicionalne kompanije, mala i srednja preduzeća, startapovi i akademske i istraživačke institucije da rade na inovacijama i da sarađuju na velikim projektima, kako bi se ubrzao rast u nekim od najperspektivnijih industrija u Srbiji.

Video: Čovek koji je pravio prvi domaći računar za Telegraf: CER 10 bio je početak jedne epohe

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke