• 0

U ovoj zemlji korisnike interneta štitiće poseban zakon: Na snagu stupa 1. novembra

U zakonu se navodi da "upravljanje ličnim podacima mora da ima jasnu i razumnu svrhu"

  • 0
posao Foto: Freepik

Kineska Narodna skupština zvanično je usvojila danas Zakon o zaštiti privatnosti podataka korisnika interneta koji će stupiti na snagu 1. novembra, izvestila je državna agencija Sinhua.

Usvajanje zakona predstavlja još jedan stub u naporima zemlje da reguliše sajber prostor i predviđa se da će se povećati broj zahteva s kojima kompanije u zemlji treba da usklade svoje prakse.

U zakonu se navodi da "upravljanje ličnim podacima mora da ima jasnu i razumnu svrhu i da bude ograničeno na minimalan raspon neophodan za postizanje ciljeva upravljanja podacima", prenosi Rojters.

Takođe, utvrđuju se uslovi pod kojima kompanije mogu da prikupljaju lične podatke, uključujući i dobijanje saglasnosti pojedinca, kao i smernice za obezbeđivanje zaštite podataka kada se oni transferišu van zemlje.

Zakonom se pozivaju svi subjekti, koji rukuju ličnim podacima, da imenuju pojedinca zaduženog za zaštitu ličnih podataka i da sprovode periodične kontrole kako bi se obezbedilo poštovanje zakona.

Drugi nacrt zakona o zaštiti ličnih podataka je krajem aprila stavljen na javnu raspravu.

Video: E-građanin će moći sve da završi mobilnim telefonom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>