• 0

Pljušte kazne za tehnološke gigante: Putin ih potkačio za "neodgovorno poslovanje"

Sudska ročišta bi trebalo da se održe 14. septembra

  • 0
Društvene mreže, aplikacije, TikTok, Instagram, Facebook

Foto: Shutterstock

Giganti iz oblasti društvenih medija, Telegram, Fejsbuk i Tviter, suočeni su sa novom kaznom u Rusiji, u iznosu od 72 miliona rubalja, odnosno 988.605 dolara, zbog odbijanja da obrišu ilegalni sadržaj.

Sud (Taganski okrug u Moskvi) je primio dva protokola u vezi sa Telegramom, sastavljena prema Administrativnom zakoniku Ruske Federacije, a na račun "neuspešnog brisanja informacija". Reč je o zakonima koji podržavaju zaštitu podataka i uopšte informacione tehnologije.

Maksimalna sankcija za ovaj prekršaj je novčana kazna do osam miliona rubalja, navodi se. Pet protokola za sličan prekršaj primljeno je i protiv Fejsbuka i još dva su u vezi sa Tviterom. Sudska ročišta bi trebalo da se održe 14. septembra.

Fejsbuk se trenutno suočava sa još jednom kaznom u Rusiji, u iznosu od 40 miliona rubalja (549.231 dolara), dok se Tviter i Telegram suočavaju sa dodatnim kaznama od 16 miliona rubalja (219.688 USD), oba za iste prekršaje.

Kompanije nisu bile voljne da plate, a Fejsbuk je pokušao da se žali na prethodne odluke suda, ali bez uspeha. Ukupno je, od početka godine, samo Fejsbuk dobio kazne vredne 49 miliona rubalja (672.800 dolara), u Rusiji.

Zasebno, prošlog meseca ruske vlasti su kaznile Fejsbuk, Tviter i servis za razmenu poruka WhatsApp, zbog toga što "nisu obrađivali privatne podatke ruskih korisnika isključivo unutar zemlje".

Rusija je sve pažljivija u pogledu regulisanja društvenih medija, a mnoge kazne izrečene su od početka 2021. zbog različitih kršenja sadržaja. Ruski predsednik, Vladimir Putin, ranije ove godine optužio je tehnološke kompanije da "posluju bez odgovornosti i da donošenje odluka vode samo iz sopstvenih interesa".

Slične inicijative sprovode se i unutar Kine. Naime, u kineskom zakonu koji stupa na snagu od 1. novembra 2021, navodi se da "upravljanje ličnim podacima mora da ima jasnu i razumnu svrhu".

Video: Dokaz da su žene sveznajuće: Devojke inženjeri iz Emirata izmislile su „džepnu flašicu“

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke