• 1

Beč uvodi inovacije u gradski prevoz: Standardna obaveštenja prevode se u znakovni jezik

Jedna od prednosti koja se može iskoristiti jeste da su informacije za putnike u javnom saobraćaju vrlo standardizovane

  • 1
bečke linije - aplikacija Foto: Wiener Linien/ Thomas Jantzen

Gradsko sabraćajno preduzeće "Bečke linije" radi na razvoju pilot projekta čiji je cilj da se obaveštenja o smetnjama u prevozu automatski prevode u znakovni jezik.

Prevod bi trebalo da se nađe u aplikaciji na pametnom telefonu gluvih putnika, u vidu animiranih poruka. Informacije o smetnjama u prevozu se mogu čuti preko razglasa u vozilima i na stanicama i pronaći na internet stranici "Bečkih linija" i u njihovoj aplikaciji WienMobil.

Kompanija je odlučila da te informacije učini lakše dostupnim za 10.000 gluvih putnika u Austriji, odnosno 500.000 u Evropi. Zankovni jezik je njihov maternji jezik, a informacije na "našem" jeziku su često teško razumljive.

Moguće rešenje bi bila aplikacija sa video porukama na znakovnom jeziku od strane avatara koja je nazvana Iris. Jedna od prednosti koja se može iskoristiti jeste da su informacije za putnike u javnom saobraćaju vrlo standardizovane.

Nazivi 5.000 stanica i 30 vrsta smetnji u saobraćaju mogu se prevesti unapred i na taj način gotovo odmah proslediti gluvim osobama. Aplikacija se nalazi u fazi testiranja, kako bi se proverilo da li može da se uključi u aplikaciju WienMobil, koja objedinjuje informacije o svim oblicima transporta putnika u Beču, kao što su javni prevoz, bicikl, taksi, iznajmljivanje vozila i mnogi drugi.

Ukoliko se faza testiranja uspešno okonča, aplikacija će biti dostupna za jednu do dve godine. "Bečke linije" razvijaju ovu aplikaciju u saradnji sa startapom "Sign Time", Tehničkim univerzitetom, drugim gradskim saobraćajnim preduzećima i timom gluvih osoba.

- Meni i zaposlenima je veoma važno da olakšamo pristup javnom prevozu za sve putnike, jer je javni prevoz namenjen svima - izjavila je Aleksandra Rajnagl, direktorka "Bečkih linija".

Video: Dokaz da su žene sveznajuće: Devojke inženjeri iz Emirata izmislile su „džepnu flašicu“

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NS

    23. septembar 2021 | 08:46

    Lepo sto to rade...... Kad ce kod nas? Za milenijum? Veća prava imaju migranti, romi od gluvih lica

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>