• 0
 ≫ 

Brojne dobre ideje ne ugledaju svetlost dana: Kako pomoći mladim preduzetnicima da budu globalno konkurentni?

 ≫ 

Naši mladi preduzetnici se ne razlikuju posebno od vršnjaka koji su pokrenuli inovativne biznise na drugim tržištima, ono što je do nas je da im obezbedimo poslovno okruženje koje će im omogućiti da iz srpskog inovativnog ekosistema mogu da budu globalno konkurentni, kaže sagovornica Telegraf Biznisa

  • 0
Bojana Tomić Brkušanin, direktorka za operacije i pravno-regulatorne poslove, Inicijativa „Digitalna Srbija“ i direktorka projekta „Preduzmi ideju"

Foto: Ustupljena fotografija

Mladi preduzetnici imaju novu šansu da dobiju podršku pri realizovanju njihovih ideja u globalne kompanije. Pokrenut je četvorogodišnji projekat „Preduzmi ideju" gde će oni koji su na početku preduzetništva dobiti priliku da stignu do tržišta.

Bojana Tomić koja je direktorka projekta, kaže za Telegraf Biznis da je neophodno obezbediti sistemsku podršku mladim ljudima i studentima, bez obzira na struku i fakultete.

- Inicijativa „Digitalna Srbija“ od osnivanja prati razvoj inovacionog ekosistema. U tom procesu došli smo do konkretnih podataka na osnovu kojih smo prepoznali oblasti koje je neophodno unaprediti ukoliko želimo da naš ekosistem napreduje i dospe u sledeću fazu razvoja. Jedna od glavnih prepreka za neometan razvoj ove oblasti jesu nedovoljno razvijena preduzetnička kultura i nedostatak komercijalnog pristupa razvoju proizvoda.

Zato smo se udružili sa četiri partnera- našim osnivačem Startitom, našim članom PwC, Fakultetom organizacionih nauka i Novom Iskrom, i uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) pokrenuli „Preduzmi ideju", čiji je cilj pospešivanje inovativnog i preduzetničkog načina razmišljanja, tržišno orijentisanog pristupa i komercijalizacije inovacija - kaže nam ona.

  • Koliko je važno mladima biti od pomoći baš kada im je najteže - na početku?
  •  

 

- Prilikom pokretanja inovativne kompanije mladim ljudima je neophodna kako podrška porodice i prijatelja, tako i podrška celokupnog sistema. Upravo kreiranje te podrške i razumevanja je jedan od najvažnijih naših ciljeva. Bez obzira na struku i fakultete koje završavaju, neophodno je obezbediti sistemsku podršku mladim ljudima i studentima koja podrazumeva pružanje dodatnih znanja i veština pored onih koje stiču kroz redovne nastavne programe.

Neophodno je da podstaknemo mlade da razviju osobine i načine razmišljanja za preuzimanje inicijative, odgovornosti, ali i rizika jer samo na taj način mogu da stvore velike stvari. Razvoj pristupa orijentisanog ka rezultatima i preduzetničkog duha, omogućiće im da spremno, sa samopouzdanjem zakorače na globalno tržište i svoje ideje pretoče u uspešne biznis priče.

  • Kažu da je lakše smisliti ideju, nego je realizovati u biznis plan, šta vi mislite o tome?
  •  

 

- Upravo to je polazna osnova našeg projekta. Svedoci smo činjenice da brojne dobre ideje ne ugledaju svetlost dana, a uzrok tome često je nedovoljna hrabrost za preduzimanje akcije, kao i nedovoljan sistem podrške i pristup znanju, mentorima i partnerstvima koja mogu pomoći da se ideja razvije u komercijalan proizvod.

Promena ovakvog stanjaje odgovornost svih nas. Kako bismo to promenili, okupili smo se oko ciljeva projekta koji su usmereni ka tome da mladim ljudima koji imaju inovativne ideje omogućimo pristup znanjima i veštinama koje će ih pokrenuti i njihove zamisli dovesti od ideje do realizacije, a zatim i monetizacije, omogućiti im da „preduzmu svoje ideje".

  • Gde to naši mladi preduzetnici greše?
  •  

 

- Kada se mlada osoba odluči na pokretanje sopstvenog biznisa, neizbežno je da se greške dešavaju. Naši mladi preduzetnici se ne razlikuju posebno od svojih vršnjaka koji su pokrenuli inovativne biznise na drugim tržištima, ono što je do nas jeste da im obezbedimo uslove i poslovno okruženje koje će im omogućiti da iz srpskog inovativnog ekosistema mogu da budu globalno konkurentni.

Naša ideja jeste da delujemo tako da motivišemo mlade ljude da svoje ideje realizuju, da im pomognemo da ih preduzmu pokrećući svoje biznise, bez obzira na potencijalne greške i gubitke na koje treba da budu spremni, jer one su na neki način preduslov za uspeh, zar ne?

  • Šta mislite, koje to inudstrije u preduzetništvu danas "bolje prolaze"?
  •  

 

- Ako postoji tačan odgovor na ovo pitanje pretpostavljam da bi on bio- one kojima je tehnologija imperativ u poslovanju. To je zaključak koji je donet i na osnovu istraživanja i nalaza američke organizacije Startup Genome koja se bavi analizom startap okruženja u čitavom svetu.

Finansije, planovi , biznis plan

Foto: Shutterstock

Ove godine, startapi iz Srbije su se po treći put našli na ovoj svetskoj mapi, a poseban akcenat je stavljen na veliki broj blokčejn developera i rast u domenu domaće industrije video-igara.

Međutim, to ne znači da su za osnivanje startapa, koji bi mogao da se razvije u uspešnu kompaniju, dovoljni samo inženjeri ili IT stručnjaci, neophodni su i marketing stručnjaci, pravnici, osobe sa različitim domenskim ekspertizama. Važno je da razumemo da digitalna tehnologija ne otvara prilike samo onima koji znaju da programiraju, već da se te prilike zajednički grade kada se u proces uključe i oni koji imaju poslovne veštine ili duboko domensko znanje u oblasti kojoj tehnologija može da pomogne.

  • Kako planirate da utičete na kulturu preduzetništva koja je tek u povoju kod nas?
  •  

 

- Suština preduzetništva je u akciji, u preduzimanju, stalnom testiranju novih ideja, pronalaženju novih mogućnosti u poslovanju. Cilj je da kroz projekat „Preduzmi ideju" kreiramo nove kurseve na fakultetima, mentorske programe i brojne radionice koje će uključiti studente i mlade ljude, ali i univerzitetske profesore, da osnažimo organizacije za podršku startapima i njihove programe, da kreiramo javno dostupne resurse informacija i znanja.

Kroz zajedničke aktivnosti radićemo na podsticanju inovativnosti i preduzimljivosti.

  • Šta biste voleli da ostvarite kao cilj posle 4 godine koliko traje ovaj projekat?
  •  

 

- U paraleli sa drugim projektima na kojima radimo, očekujem da će za četiri godine kada ovaj projekat budemo privodili kraju, naše nove inovativne kompanije imati bolje okruženje za rast i razvoj. Mi ćemo raditi na tome da sve faktore na koje možemo da utičemo razvijamo u pravcu koji je pogodan za naš ekosistem.

Video: Roboti neće ukrasti poslove, u Srbiji školujemo kadar koji će biti spreman za budućnost

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>